Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα μετά τη μακρά προθεσμία 50 ημερών που έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποφύγει τις κυρώσεις, μειώνοντας τον φόβο για άμεσα επικείμενες κυρώσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχωρούσαν κατά 40 σεντς, ή 0,6%, στα 68,81 δολάρια το βαρέλι στις 09:45 (ώρα Ελλάδας).
Η ηπιότερη στάση του Τραμπ σχετικά με τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο μείωσε τους φόβους για μία κρίση προσφοράς, ενώ τα σχέδια τους για υψηλότερους δασμούς συνεχίζουν να αυξάνουν τις πιέσεις στις οικονομίες», δήλωσε αναλύτρια αγοράς της Phillip Nova.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί λόγω των πιθανών κυρώσεων, αλλά αργότερα υποχώρησαν καθώς η προθεσμία των 50 ημερών δημιούργησε ελπίδες ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τους traders να αναρωτιούνται αν οι ΗΠΑ θα επέβαλαν πράγματι υψηλούς δασμούς στις χώρες που συνεχίζουν να έχουν εμπόριο με τη Ρωσία.
Εάν ο Τραμπ προχωρήσει και οι προτεινόμενες κυρώσεις εφαρμοστούν, «αυτό θα αλλάξει δραστικά τις προοπτικές για την αγορά πετρελαίου», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμα την Τρίτη.
«Η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου. Θα πρέπει να σταθμίσουν τα οφέλη από την αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου με το κόστος από τη μείωση των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ», ανέφερε η ΙNG.
Κίνδυνος για τις οικονομίες από τους δασμούς
Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα όπλα για την Ουκρανία τη Δευτέρα και είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επιβάλει δασμό 30% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό από την 1η Αυγούστου, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις για άλλες χώρες.
Οι δασμοί δημιουργούν κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη ζήτηση καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και να οδηγήσει σε πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, με τις αγορές να προετοιμάζονται για ένα πιο αδύναμο δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι εξαγωγές χάνουν δυναμική και οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται.
Αναλυτής της IG, δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα ξεπέρασε τις προσδοκίες, κυρίως λόγω της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης και της εμπροσθοβαρούς παραγωγής και εξαγωγών προς τις ΗΠΑ πριν την επιβολή των δασμών. .
Αλλού, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει «πολύ ισχυρή» κατά το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας την ισορροπία της αγοράς στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, όπως αναφέρεται σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ