Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Σε άνοδο εν μέσω εκτιμήσεων για επικείμενη μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας αύξησε τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης στην Ουάσινγκτον.

Ενίσχυση της τιμής πάνω από τα 4.000 δολάρια

Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2% και διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 4.070 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από μια εβδομάδα με ελάχιστες μεταβολές. Η ανοδική πορεία που ξεκίνησε την Παρασκευή συνεχίστηκε, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υποχώρησε σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το παρατεταμένο κλείσιμο της κυβέρνησης και η άνοδος των τιμών επιδείνωσαν περαιτέρω το κλίμα, ενώ μια ιδιωτική έκθεση την προηγούμενη ημέρα αποκάλυψε αδυναμία στην αγορά εργασίας.

Τέλος στο αδιέξοδο της Ουάσινγκτον;

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του, καθώς μια ομάδα μετριοπαθών Δημοκρατικών γερουσιαστών συμφώνησε να στηρίξει πρόταση για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Η καθυστέρηση στη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων σήμαινε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έπρεπε να προχωρεί στα «τυφλά», προσπαθώντας να εξισορροπήσει τον υψηλό πληθωρισμό με την αδύναμη αγορά εργασίας.

Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων

Τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς εργασίας ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Riya Singh, αναλύτρια της Emkay Global Financial Services στη Βομβάη.
«Ωστόσο, ο αισιοδοξισμός για μια πιθανή λύση στο παρατεταμένο κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενδέχεται να μετριάσει την ανοδική δυναμική του χρυσού», πρόσθεσε.

Οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες παραμένουν ισχυροί

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου 7% από το ιστορικό υψηλό των 4.380 δολαρίων ανά ουγγιά που κατέγραψε στα μέσα Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί άνοδο άνω του 50% από την αρχή του έτους. Οι παράγοντες που οδήγησαν στην έντονη άνοδο — αυξημένες οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, καθώς και οι μαζικές αγορές από κεντρικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές — εξακολουθούν να ισχύουν.

Η Κίνα συνεχίζει τις αγορές χρυσού

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές, πρόσθεσε χρυσό στα αποθέματά της για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Παράλληλα, τα χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που υποστηρίζονται από χρυσό κατέγραψαν καθαρές εισροές στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Εξέλιξη τιμών πολύτιμων μετάλλων

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,8%, στα 4.071,55 δολάρια ανά ουγγιά στις 2:27 μ.μ. (ώρα Σιγκαπούρης), ενώ ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε σταθερός.
Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 2,4%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και η πλατίνα και το παλλάδιο.

«Όταν ο κίνδυνος κλεισίματος της κυβέρνησης εξασθενεί, οι επενδυτές στρέφουν ξανά την προσοχή τους στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της Fed», ανέφερε ο Vasu Menon, επενδυτικός στρατηγικός στην Oversea-Chinese Banking Corp.
«Εάν το τέλος του κυβερνητικού κλεισίματος επιτρέψει τη δημοσίευση των καθυστερημένων οικονομικών στοιχείων, αυτό θα δώσει στη Fed τη δυνατότητα να χαλαρώσει νωρίτερα την πολιτική της, εφόσον τα δεδομένα δείξουν επιβράδυνση της ανάπτυξης».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ