Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χαλκός: Ελλειψη στην αγορά βλέπουν αναλυτές για το 2023 και μετά - Οι λόγοι

χαλκός
Pexels Photo

Ενα έλλειμμα χαλκού αναμένεται να πιέσει τις παγκόσμιες αγορές φέτος, με έναν μάλιστα αναλυτή να προβλέπει ότι αυτή θα μπορούσε να υπάρχει έως το τέλος της 10ετίας.

Το πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της προσφοράς από τη Νότια Αμερική και την υψηλότερη ζήτηση καθώς ο χαλκός είναι απαραίτητος για την πράσινη μετάβαση.

Ο χαλκός αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας καθώς χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους, όπως των ηλεκτρικών ειδών και των μηχανημάτων για τη βιομηχανία.

Η ανοδική πίεση των τιμών του θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και συνεπώς να οδηγήσει στη διατήρηση των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για μεγαλύτερο διάστημα.

Μείωση της παραγωγής από Περού και Χιλή

«Προβλέπουμε ήδη μεγάλο έλλειμμα σε χαλκό έως το 2030», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, Robin Griffin, ο οποίος το αποδίδει κυρίως στην αναταραχή στο Περού και στην υψηλότερη ζήτηση χαλκού από την πράσινη βιομηχανία.

Το Περού, στο οποίο αντιστοιχεί το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού, συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου,  Πέδρο Καστίγιο,  τον Δεκέμβριο.

Ο κολοσσός στο εμπόριο πρώτων υλών, Glencore, ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι ανέστειλε τις εργασίες στο ορυχείο χαλκού που λειτουργεί στο Περού μετά τις φωτιές που έβαλαν διαδηλωτές στις εγκαταστάσεις του.

Επιπλέον, μία άλλη νοτιοαμερικανική χώρα, η Χιλήο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού με το 27% της παγκόσμιας προσφοράς– μείωσε την παραγωγή της κατά 7% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση.  

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Χιλή θα έχει πιθανόν μικρότερη παραγωγή χαλκού από το 2023 έως το 2025», έγραψε η Goldman Sachs σε σημείωμά της.

Αύξηση παραγωγής από νέα ορυχεία

Ωστόσο, άλλος παράγοντας της αγοράς προειδοποίησε να μην υπάρχει μεγάλος εντυπωσιασμός από τα πρωτοσέλιδα. «Είναι σύνηθες να βλέπουμε διαταραχές και δεν θεωρώ ότι βλέπουμε αναγκαστικά κάτι περισσότερο από το φυσιολογικό», δήλωσε ηTimna Tanners, γενική διευθύντρια της Wolfe Research, η οποία προβλέπει ότι το 2023 μπορεί να υπάρξει αύξηση παραγωγής σε αρκετά νέα ορυχεία.

Το άνοιγμα της Κίνας

Η προθεσμιακή τιμή του χαλκού έκλεισε τη Δευτέρα στα 4,035 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της CME, ενώ η τιμή του είχε υποχωρήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης στα 3,9930 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου. 

Το άνοιγμα της Κίνας και η ανάπτυξη στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πράσινης ενέργειας αύξησαν τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις διαθέσιμες ποσότητές του.

«Το άνοιγμα της Κίνας έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του χαλκού καθώς βελτιώνει τις προοπτικές για τη ζήτησή του και θα ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα λόγω του ελλείμματος στην προσφορά, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης που κάνει δυσκολότερη την εξόρυξη», ανέφερε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets. 

Διπλασιασμός των τιμών έως το 2025;

Η άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό από το Πεκίνο αναμένεται να επιταχύνουν την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας καθώς και την εκκρεμή ζήτηση της χώρας. Σημειώνεται ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν σημαντικά μετά τον Δεκέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η στροφή της Κίνας από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid.

«Η έλλειψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι μία πιθανή παγκόσμια οικονομική ύφεση το 2024 ή το 2025 που θα προκληθεί από σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε η Teng, προβλέποντας ότι οι τιμές του χαλκού πιθανόν να έχουν διπλασιασθεί έως τότε.

Από την άλλη πλευρά, η Tanners της Wolfe Research δήλωσε ότι δεν αναμένει μία έκρηξη δραστηριότητας και κατανάλωσης χαλκού καθώς θα επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή των Κινέζων. «Η κατανάλωση χαλκού ειδικότερα δεν επιβραδύνθηκε το 2022. Τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να λειτουργούν, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και τα έργα υποδομών συνεχίζονταν», διευκρίνισε η ίδια.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ευρύτερο φαινόμενο εξηλεκτρισμού θα αποτελέσει πιθανόν έναν πιο σημαντικό θεμελιώδη μοχλό για τη ζήτηση χαλκού. «Δεν μπορεί να δει κανείς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να απογειώνονται πριν να υπάρξει η υποδομή για τη φόρτισή τους και ο εξηλεκτρισμός που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερης έντασης χαλκού», σημείωσε.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2021 υπερδιπλασιάστηκαν, με τον συνολικό στόλο τους παγκοσμίως να φθάνει τα 16,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με συνέπεια να πρέπει να ενισχυθεί και το δίκτυο φόρτισής τους.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ