Νέα
  • ΓΔ: 1413.74 -0.88%
  • Τζίρος: 111,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Σιτηρά: Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των τιμών - Σε χαμηλό επίπεδο 17 μηνών

Σε σταθερή πτωτική τροχιά βρίσκονται οι τιμές των σιτηρών εν μέσω ισχυρών εξαγωγών από τη Ρωσία.

Οι προθεσμιακές τιμές του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (CBOT) υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί 20ετίας.

Ουσιαστικά, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 17 μηνών, πολύ πριν δηλαδή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εκτίναξε τις τιμές σε επίπεδα – ρεκόρ πέρυσι τον Μάρτιο.

σιτηρά, τιμές

Εξαιρετική η ρωσική σοδειά

Η εξαιρετική σοδειά στη Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την πτώση των τιμών, με την Αίγυπτο να είναι ο αποκλειστικός αγοραστής επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Ο ανταγωνισμός για μερίδια αγοράς έχει πιέσει πτωτικά τις τιμές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ η προσοχή στρέφεται πλέον στις φετινές σοδειές παγκοσμίως.

Οι Αμερικανοί αγρότες είναι πιθανό να καλλιεργήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές, ενώ και το σύνολο σχεδόν της γαλλικής σοδειάς μαλακού σιταριού θεωρείται ότι θα είναι καλή έως πολύ καλή.

Προς ανανέωση η συμφωνία για τις εξαγωγές από Ουκρανία

Οι traders παρακολουθούν, επίσης, τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών, η οποία θα ανανεωθεί τον Μάρτιο.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται και οι τιμές του καλαμποκιού, οι οποίες διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) θα ανακοινώσει αύριο τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών τροφίμων τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης του FAO είναι πιθανό να συνέχισε και τον περασμένο μήνα την πτωτική πορεία του από τα χαμηλότερα επίπεδα 17 μηνών που είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ