Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Μειώθηκαν στο μισό οι θέσεις short μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Πηγή: AP

O ΟΠΕΚ+ κατάφερε με την αιφνιδιαστική απόφασή του για μείωση της παραγωγής να επιβληθεί στους short sellers στην αγορά καθώς τα συμβόλαια για τη μείωσης της τιμής του πετρελαίου περιορίστηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 29.118, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από το 2020.

Σε ποσοστά, πρόκειται για μία μείωση 46% των θέσεων short, η μεγαλύτερη από το 2011 που καταγράφονται σχετικά στοιχεία.

Ο ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο.

Εκτίναξη των θέσεων short τον Μάρτιο

Πριν την απόφαση του ΟΠΕΚ ήταν πολλοί οι επενδυτές που στοιχημάτιζαν στην πτώση του «μαύρου χρυσού» λόγω των φόβων για την τραπεζική αναταραχή και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, πιέζοντας τις τιμές του κοντά στα 70 δολάρια τον περασμένο μήνα.

Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και τη συρρίκνωση των σορτάκηδων, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε γρήγορα πάνω από τα 85 δολάρια, ενισχύοντας τα έσοδα των χωρών – μελών του. Η τιμή έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα αυτά τις τελευταίες ημέρες. 

Το καρτέλ δήλωσε ότι η απόφαση για την περικοπή της παραγωγής είχε ως στόχο να τιμωρήσει τους κερδοσκόπους και να τους αποθαρρύνει από το να στοιχηματίζουν υπέρ της πτώσης των τιμών του αργού. Αν πράγματι αυτός ήταν ο στόχος, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι επιτεύχθηκε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ