Νέα
  • ΓΔ: 1414.86 +0.76%
  • Τζίρος: 27,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Λάμπει ο χρυσός στα μάτια των επενδυτών - Η τραπεζική κρίση σπρώχνει την τιμή του σε νέα ρεκόρ

Τα ιστορικά υψηλά επίπεδά του άγγιξε ο χρυσός, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα και οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ πρόσθεσαν νέα καύσιμα στο ράλι του πολύτιμου μετάλλου τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι Κινέζοι έσπευσαν να αγοράσουν περισσότερα κοσμήματα, ράβδους και νομίσματα χρυσού το πρώτο τρίμηνο φέτος μετά την άρση από το Πεκίνο των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ενώ η χρεοκοπία τριών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών ώθησε επίσης τους επενδυτές να στραφούν στο κίτρινο μέταλλο, το οποίο λειτουργεί ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας σε εποχές αβεβαιότητας.

Η τελευταία πράξη της εν εξελίξει τραπεζικής κρίσης, με την περιφερειακή τράπεζα, PacWest, να επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πωληθεί για να σωθεί, οδήγησε χθες την προθεσμιακή τιμή του χρυσού να αγγίξει το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 2.072 δολαρίων ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Comex. Η τιμή του στην τρέχουσα αγορά ήταν λίγα σεντς χαμηλότερη από το υψηλό ρεκόρ των 2.072,49 δολαρίων.

Οι αγορές από κεντρικές τράπεζες

Ο χρυσός κάνει ράλι από τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο στηρίχθηκε στις αγορές – ρεκόρ 1.087 τόνων από κεντρικές τράπεζες πέρυσι. Οι αγορές έγιναν από τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα χωρών εκτός της Δύσης για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο μετά την εργαλειοποίησή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίστηκαν και φέτος, φθάνοντας στο επίπεδο – ρεκόρ των 228 τόνων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή αγοράς της WGC, η προοπτική περαιτέρω ανόδου της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξουν ενδείξεις επιδείνωσης της τραπεζικής κρίσης, βεβαιότητα για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και εξασθενήσει περαιτέρω το δολάριο.

Αντιστράφηκαν οι εκροές από ETF τον Μάρτιο

Σημειώνεται ότι τα εισηγμένα σε χρηματιστήρια funds (ETF) που επενδύουν στον χρυσό υπέστησαν εκροές πέρυσι, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια έκαναν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις των ομολόγων για τους επενδυτές.

Οι εκροές από τα ETF στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε ένα σχετικά περιορισμένο επίπεδο των 29 τόνων, αξίας 1,5 δις. δολαρίων, ενώ οι εκροές αντιστράφηκαν τον Μάρτιο με την έναρξη της τραπεζικής κρίσης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, η ζήτηση χρυσού το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τους 1.174 τόνους. Οι υψηλές τιμές του οδήγησαν σε κάποια ματαίωση της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου οι πωλήσεις κοσμημάτων μειώθηκαν 17% στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ