Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας στους short sellers

Νέα προειδοποίηση σε όσους σορτάρουν το πετρέλαιο έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ και μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από μία σειρά χωρών του καρτέλ τον περασμένο μήνα με στόχο να φοβίσουν τους κερδοσκόπους.

Μετά τη διακοπή των στοιχημάτων για μείωση της τιμής του πετρελαίου τον Απρίλιο, οι διαχειριστές κεφαλαίων έγιναν και πάλι απαισιόδοξοι τις τελευταίες εβδομάδες για την τιμή του αργού εν μέσω φόβων εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Συνεχίζω να τους συμβουλεύω ότι θα πονέσουν, όπως τον Απρίλιο», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα. «Θα τους έλεγα μόνο: Προσέξτε!», είπε.

Στα 75 δολάρια οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου (μπρεντ) κυμαίνονται περί τα 75 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο καθώς οι traders σταθμίζουν τις θετικές προοπτικές για τη ζήτηση με τα πιο αδύναμα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας, τους κινδύνους ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και την παρατεταμένη διαμάχη για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο, η τιμή του είχε κυμανθεί περί τα 85 δολάρια μετά την απόφαση για τη μείωση της παραγωγής στις αρχές του μήνα.

Νέα σύνοδος του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) θα συνεδριάσουν στις 3-4 Ιουνίου στη Βιέννη για να εξετάσουν την πολιτική αναφορικά με την παραγωγή για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν και πολλά στελέχη αντιπροσωπειών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση καθώς οι μειώσεις στην προσφορά θα βοηθήσουν να γίνουν σφιχτές οι παγκόσμιες αγορές, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είναι γνωστό ότι ετοιμάζει παρασκηνιακά αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις.

Τα τελευταία στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι οι σορτάκηδες επανέρχονται. Τα funds έχουν γίνει πιο απαισιόδοξα σε σχέση με μία δεκαετία και πλέον.

Ο πρίγκιπας είπε ότι τα μέτρα του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα, αποδίδοντας τη μεταβλητότητα στην αγορά σε λανθασμένες προβλέψεις και πολιτικές από τις καταναλώτριες χώρες, όπως την αποδέσμευση έκτακτων αποθεμάτων από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ