Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Σιτηρά: Αύξηση των τιμών μετά την ανατίναξη φράγματος στην Ουκρανία

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι μάχες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώθηκαν με την καταστροφή ενός φράγματος και τις ζημιές σε αγωγό αμμωνίας που η Μόσχα θεωρεί κρίσιμης σημασίας στις διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα ένα κύμα νερού να απειλεί τους κατοίκους. Το φράγμα είναι σε κάποια απόσταση από τρία ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά η πλημμύρα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον κόσμο, τις μεταφορές και τα logistics. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Η τιμή του σιταριού σημείωνε άνοδο 0,3% το απόγευμα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, ενώ νωρίτερα είχε αυξηθεί έως και 3,9%. Η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε έως 2%.

«Οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν εντελώς κατάλληλες για καλλιέργεια αλλά το φράγμα τροφοδοτούσε αρδευτικά κανάλια για το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας, περιοχές της Ζαπορίζια και εν μέρει τη Μικολάγιεφ», δήλωσε οικονομολόγος της Oxford Economics. Η καταστροφή του φράγματος θα επηρεάσει επίσης το πόσιμο νερό, τη γονιμότητα της γης και θα προκαλέσει το κλείσιμο εργοστασίων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ζημιές σε αγωγό αμμωνίας από ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή του Χάρκοβου. Η Μόσχα θεωρεί το αγωγό, ο οποίος έκλεισε όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ως κρίσιμης σημασίας στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ