Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Μπιρόλ: Οι τιμές του πετρελαίου θα επηρεασθούν κυρίως από την κινεζική οικονομία

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, Πηγή: AP

Οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ μπορεί να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές του αργού, αλλά η πορεία της κινεζικής οικονομίας θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αγορά πετρελαίου, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, ως συνήθως, όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και αν πρέπει να επιλέξω την πιο σημαντική, αυτή είναι η Κίνα… Το 60% της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προβλέπουμε για φέτος αναμένεται από την Κίνα», δήλωσε.

Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν να επεκτείνουν την ισχύουσα μείωσης της παραγωγής τους κατά ένα έτος έως το τέλος του 2024. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία επιπλέον μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, η οποία μπορεί να επεκταθεί.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν αρχικά ράλι, αλλά χθες μειώθηκαν καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση επισκίασαν τις μειώσεις στην παραγωγή. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε σήμερα το μεσημέρι αύξηση 0,6% στα 76,76 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο λίγο υψηλότερο σε σχέση με το διάστημα πριν τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+.

«Αν η κινεζική οικονομία εξασθενίσει ή η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλότερη απ΄ ό,τι πιστεύουν πολλοί διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, ασφαλώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει απαισιόδοξο κλίμα όταν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ οδηγήσουν σε μία σφιχτή αγορά στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Μπιρόλ.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ