Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σιτηρά: Αλμα τιμών μετά τις ρωσικές απειλές κατά πλοίων που κατευθύνονται στην Ουκρανία

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξάνονται και σήμερα, μετά το χθεσινό μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα εδώ και μία δεκαετία, καθώς οι ρωσικές απειλές κατά των πλοίων που πλέουν προς ουκρανικά λιμάνια κλιμακώνει την αντιπαράθεση για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο αυξήθηκαν 1,5% μετά το άλμα σχεδόν 9% που έκαναν κάποια στιγμή χθες, ενώ άνοδο σχεδόν 1% σημειώνουν και οι τιμές του καλαμποκιού.

τιμές σιταριού, 20-7-2023

Προειδοποίηση της Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε ότι από σήμερα όλα τα πλοία που κινούνται προς ουκρανικά λιμάνια θα θεωρείται ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η προειδοποίηση έγινε λίγες ημέρες μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τα ουκρανικά λιμάνια αποτελούν τη βασική αρτηρία για τις εξαγωγές της μεγάλης παραγωγής της σιτηρών και άλλων δημητριακών και αυτή τη περίοδο γίνεται ο θερισμός. Το κλείσιμο των διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα θα επιβραδύνει συνεπώς την προώθηση της επόμενης σοδειάς στην αγορά.

Νέοι φόβοι για τις τιμές των τροφίμων

Η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά εντείνει ξανά τους φόβους για την ακρίβεια στα τρόφιμα. Οι τιμές των δημητριακών μειώνονταν μέχρι πρόσφατα – για το σιτάρι και το καλαμπόκι σημείωναν την περασμένη εβδομάδα πτώση 19% σε ετήσια βάση - εν μέρει λόγω της συμφωνίας για τα σιτηρά, αλλά το κόστος πολλών προϊόντων που παράγονται από το σιτάρι, όπως των αλεύρων και των δημητριακών για πρωινό, συνέχισαν να αυξάνονται. 

Τώρα, με τους κινδύνους στην προσφορά, μπορεί να αυξηθεί ξανά το κόστος για τις βιομηχανίες τροφίμων. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα