Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σιτηρά: Aύξηση των τιμών έως 15% βλέπει το ΔΝΤ

Οι διεθνείς τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 15% μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προέβλεψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ήταν καθοριστική στη διασφάλιση επαρκούς παγκόσμιας προσφοράς πέρυσι… Ο μηχανισμός αυτός τώρα λειτουργεί αντίστροφα και είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων», σημείωσε. 

Αν και το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαμορφώνει τις προβλέψεις του για τον αντίκτυπο από τη ρωσική απόφαση, μία αύξηση στις τιμές των σιτηρών κατά 10% έως 15% είναι μία λογική εκτίμηση, σημείωσε ο Gourinchas.

►Διαβάστε επίσης: Σε υψηλό 5 μηνών το σιτάρι - Οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια εκτοξεύουν την τιμή

Επίθεση σε μεγάλο λιμάνι στον Δούναβη

Η Ρωσία έθεσε τέλος στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών την περασμένη εβδομάδα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο που ίσχυε, τονίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Με την κίνηση αυτή τορπίλισε τον βασικό δρόμο εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, την ώρα που ξεκινούσε ο επόμενος θερισμός.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας σε ένα από τα μεγαλύτερα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, αυξάνοντας τους κινδύνους για μία άλλη διαδρομή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Με το βλέμμα στις ρωσικές εξαγωγές οι traders

«Η επιβράδυνση των ουκρανικών εξαγωγών έχει προεξοφληθεί στην αγορά και οι αγοραστές περιμένουν τώρα να δουν τι θα συμβεί στις ρωσικές εξαγωγές σιταριού», δήλωσε έμπορος σιτηρών με έδρα τη Σιγκαπούρη στους Financial Times προσθέτοντας ότι «οι όποιοι περιορισμοί στη διακίνηση πλοίων από τη Ρωσία θα φέρουν νέα άνοδο στις τιμές».

Η τιμή του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο σημείωνε μείωση 1,7% σήμερα το πρωί, ενώ του καλαμποκιού υποχωρούσε 1,1%. 

Η Ρωσία κατέστρεψε ουκρανικές αποθήκες σιτηρών στον ποταμό Δούναβη σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κλιμακώνοντας τις αεροπορικές επιθέσεις που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Bloomberg και FT

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα