Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Οι αγορές από πλούσιους Τούρκους στηρίζουν τις τιμές του

Πηγή: Unsplash

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι τιμές του χρυσού στο β’ τρίμηνο φέτος χάρη στη ζήτηση από πλούσιους Τούρκους και επιχειρήσεις, παρά τη μείωση των αγορών από κεντρικές τράπεζες.

Η ζήτηση χρυσού αυξήθηκε 7% σε ετήσια βάση, στους 1.255 τόνους, καθώς εκτινάχθηκαν οι διμερείς εξωχρηματιστηριακές αγορές (OTC) από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Ιδιαίτερα ήταν Τούρκοι εκατομμυριούχοι και τουρκικές εταιρείες που στράφηκαν σε αγορές χρυσού OTC, τον οποίο βλέπουν ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας, καθώς η λίρα συνέχισε να κατρακυλά σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μετά από τις εκλογές του Μαΐου.

►Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Πληθαίνουν οι χώρες που επαναπατρίζουν τα αποθέματά τους μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Από την Τουρκία το ένα τρίτο της ζήτησης

O επικεφαλής αναλυτής αγοράς της WGC εκτίμησε ότι πάνω από το ένα τρίτο των 355 τόνων χρυσού που ζητήθηκε εξωχρηματιστηριακά οφείλεται στην Τουρκία.

«Υπήρξε μία συσσώρευση χρυσού, η οποίος φαίνεται ως δραστηριότητα OTC και αφορά αγορές από πλούσια άτομα και εταιρείες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για κόσμο που θέλει να προστατευθεί από την αδυναμία της λίρας.

Οι εξωχρηματιστηριακές αγορές αποτελούν ένα από πιο αδιαφανή τμήματα της αγοράς χρυσού λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ιδιωτικών συμφωνιών μεταξύ αγοραστών και τραπεζών ή εργοστασίων.

Η Metals Focus, ωστόσο, η οποία έχει την εντολή από το Συμβούλιο να συλλέγει τα στοιχεία της έκθεσης, κάνει τις εκτιμήσεις της με βάση στοιχεία προσφοράς και ζήτησης και άγνωστες ενδείξεις.

Ζήτηση από Κίνα και Ινδία

Η ζήτηση από τράπεζες και dealers στην Κίνα και την Ινδία που αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού στήριξαν επίσης την τιμή του χρυσού, αλλά η συνέχειά τους ήταν απογοητευτική λόγω της υποτονικής ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας και των υψηλών τιμών του χρυσού στην Ινδία.

Οι ενδείξεις εξωχρηματιστηριακής ζήτησης ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού κινείται σταθερά πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά παρά τις μεγάλες καθαρές εκροές τον Ιούνιο από exchange traded funds που στηρίζονται από τον χρυσό και της καθαρής μείωσης σε θέσεις long στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων Comex.

►Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ενισχύθηκε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Ιούλιο

Κοντά στο υψηλό επίπεδο τον Μάιο

H τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο των 2.072 δολαρίων ανά ουγκιά που σημείωσε τον Μάιο, όταν άγγιξε το ιστορικά υψηλό ρεκόρ, καθώς οι προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων περιόρισαν την ελκυστικότητά του.

Παρά τις αγορές – ρεκόρ από κεντρικές τράπεζες στο α’ εξάμηνο του 2023, ο ρυθμός τους μειώθηκε 35% σε ετήσια βάση στο β’ τρίμηνο καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πουλούσε χρυσό για να ικανοποιήσει την εγχώρια επενδυτική ζήτηση.

Η Τουρκία απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές χρυσού σε μία προσπάθεια να περιορίσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο των εκλογών. Τον Ιούνιο ξανάρχισαν οι αγορές από την Τουρκία, αλλά η Γερμανία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν πούλησαν συνολικά 25 τόνους χρυσού στο β’ τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής στο α’ εξάμηνο με μία ποσότητα 103 τόνων, διευρύνοντας το αγοραστικό σερί της για όγδοο συνεχόμενο μήνα, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Πολωνία.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ