Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Αύξηση των τιμών καθώς μειώθηκαν οι ροές από τη Νορβηγία

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η μείωση των εξαγωγών από τη Νορβηγία προστέθηκε στις ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενα προβλήματα εξαγωγών LNG από βασικό κόμβο της Αυστραλίας.

Η τιμή αναφοράς (TTF) για τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε έως 4,1% μετά την αύξηση σχεδόν 9% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Λίγο μετά το μεσημέρι, η τιμή διαμορφωνόταν στα 35,4 ευρώ η μεγαβατώρα με άνοδο 1,8%.

Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά τον Αύγουστο

Η αγορά κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα τον Αύγουστο λόγω εργασιακής διαμάχης σε μεγάλη μονάδα εξαγωγής LNG της Αυστραλίας, με κίνδυνο να οδηγήσει αυτή σε απεργίες και περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον χειμώνα.

Εργασίες συντήρησης μονάδων στη Νορβηγία

Αν και δεν υπήρξαν το Σαββατοκύριακο σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εργοδοσίας και εργαζομένων στην αυστραλιανή εταιρεία, οι ροές αερίου στη Ευρώπη από τη Νορβηγία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα έτος καθώς η προσφορά από το γιγαντιαίο κοίτασμα Troll σταμάτησε το Σάββατο στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Gassco, δήλωσε ότι πρόσθετες εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνταν στο δίκτυο Segal που συνδέεται με τη Βρετανία, ενώ παραμένει ασαφής η διάρκεια που θα είναι περιορισμένη η προσφορά.

Οι εξελίξεις στην Αυστραλία

Η αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 25% τον Αύγουστο, παρά τα υψηλά αποθέματα αερίου στην ΕΕ και την υποτονική ζήτηση, αντανακλά τις ανησυχίες της αγοράς μετά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Σε περίπτωση που υπάρξουν πράγματι απεργίες στην Αυστραλία, οι διαταραχές στην προσφορά θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους αγοραστές από την Ασία να ανταγωνιστούν με τους Ευρωπαίους για αναπλήρωση με φορτία LNG από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.

Τα εργατικά συνδικάτα θα ολοκληρώσουν σήμερα την ψηφοφορία σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι απεργιακών κινητοποιήσεων στη μονάδα LNG που διαχειρίζεται η Chevron.  Οι εργαζόμενοι ψήφισαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπέρ της απεργίας σε δύο άλλα εργοστάσια της Chevron, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμά τους.

Μία άλλη αυστραλιανή εταιρεία εξαγωγής LNG, η Woodside Energy Group, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με τους εργαζόμενους και έτσι αποσοβήθηκαν οι απεργίες, αλλά δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να γίνει το ίδιο και με τη Chevron.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ