Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής μετά την εξαγγελία απεργιών σε μονάδες LNG στην Αυστραλία

Κλιμακώθηκε το απόγευμα η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η Chevron ανακοίνωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από τα συνδικάτα των εργαζομένων στις μονάδες LNG που έχει στην Αυστραλία για έναρξη απεργιών στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα συνδικάτα προειδοποίησαν για απεργιακές κινητοποιήσεις στις μονάδες της στο Gorgon και το Wheatstone.

Η Chevron άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο να υπάρξει τελικά συμφωνία, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται μέσω της διαπραγματευτικής οδού καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας», ανέφερε.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο (TTF) αυξήθηκε 8,7% στα 37,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρωί, οι τιμές κινούνταν ανοδικά έως 4% καθώς μειώθηκε και η προσφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία λόγω έργων συντήρησης σε μονάδες παραγωγής.

Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά τον Αύγουστο

Η αγορά κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα τον Αύγουστο λόγω εργασιακής διαμάχης στην Αυστραλία σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον χειμώνα.

Εργασίες συντήρησης μονάδων στη Νορβηγία

Οι ροές αερίου στη Ευρώπη από τη Νορβηγία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα έτος καθώς η προσφορά από το γιγαντιαίο κοίτασμα Troll σταμάτησε το Σάββατο στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Gassco, δήλωσε ότι πρόσθετες εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνταν στο δίκτυο Segal που συνδέεται με τη Βρετανία, ενώ παραμένει ασαφής η διάρκεια που θα είναι περιορισμένη η προσφορά.

Οι εξελίξεις στην Αυστραλία

Η αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 25% τον Αύγουστο, παρά τα υψηλά αποθέματα αερίου στην ΕΕ και την υποτονική ζήτηση, αντανακλά τις ανησυχίες της αγοράς μετά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Σε περίπτωση που υπάρξουν πράγματι απεργίες στην Αυστραλία, οι διαταραχές στην προσφορά θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους αγοραστές από την Ασία να ανταγωνιστούν με τους Ευρωπαίους για αναπλήρωση με φορτία LNG από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.

Μία άλλη αυστραλιανή εταιρεία εξαγωγής LNG, η Woodside Energy Group, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με τους εργαζόμενους και έτσι αποσοβήθηκαν οι απεργίες, αλλά δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να γίνει το ίδιο και με τη Chevron.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα