Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Αλμα στις τιμές καθώς ξεκίνησαν απεργίες σε μονάδες LNG στην Αυστραλία

Αλμα έκαναν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς ξεκίνησαν απεργίες σε δύο σημαντικές εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία.

Τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο αυξήθηκαν έως 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί σημείωναν αύξηση 5,1% στα 34,45 ευρώ.

Η απεργία αφορά στις εγκαταστάσεις στο Gorgon και το Wheatstone, με συμβολή 7% στο παγκόσμιο LNG πέρυσι.

Αναστάτωση από τις αρχές Αυγούστου

Οι εργασιακές διαμάχες στην Αυστραλία είχαν προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά αερίου από τις αρχές Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος η προσφορά φαίνεται να είναι επαρκής.

Με δεδομένο ότι η ζήτηση είναι υποτονική λόγω της εποχής και οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι σχεδόν γεμάτες, πολύ πριν από το χρονοδιάγραμμα, οι traders δεν αναμένουν κάποιο μεγάλο αντίκτυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αυστραλία

Ωστόσο, ο κίνδυνος παρατεταμένων διαταραχών θα διατηρήσει την πίεση στην αγορά που είναι άστατη και δεν έχει συνέλθει πλήρως από την περσινή ενεργειακή κρίση. 

Εως τα 47 ευρώ έφθασε η τιμή τον Αύγουστο

Οι τιμές του φυσικού αερίου τον Αύγουστο κινήθηκαν πάνω από τα 30 ευρώ και έφτασαν έως τα 47 ευρώ στις 22 Αυγούστου καθώς είχε ξεσπάσει η εργασιακή διαμάχη στην Αυστραλία ενώ είχε μειωθεί για κάποιο διάστημα και η προσφορά νορβηγικού αερίου λόγω έργων συντήρησης μονάδων. 

Η Chevron ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου ότι είχε λάβει ειδοποίηση από τα συνδικάτα των εργαζομένων στις μονάδες LNG που έχει στην Αυστραλία για έναρξη απεργιών στις 7 Σεπτεμβρίου.

φυσικό αέριο, τιμές, 8-9-2023

Η εταιρεία είχε αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο να υπάρξει τελικά συμφωνία, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται μέσω της διαπραγματευτικής οδού καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας». 

Εν τω μεταξύ, μία άλλη εταιρεία, η  Woodside Energy Group, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι συμφώνησε με τους εργαζόμενους και έτσι αποσοβήθηκαν οι απεργίες σε αυτή.. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα