Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών στην Ευρώπη - Προς λήξη των απεργιών στην Αυστραλία

H διαφαινόμενη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μονάδες εξαγωγής LNG της Αυστραλίας οδήγησε σε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια παράδοσης (TTF) τον Οκτώβριο υποχώρησαν έως 6,1% σήμερα, ενώ στις 10.30 υποχωρούσαν 3,5%, λίγο κάτω από τα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Προς συμφωνία Chevron - συνδικάτων στην Αυστραλία

Η Chevron και τα συνδικάτα είναι κοντά σε συμφωνία, με τη μεσολάβηση της ρυθμιστικής Αρχής, για να σταματήσουν οι απεργίες σε μονάδες εξαγωγήw LNG της Αυστραλίας.

Η αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο των απεργιών στις παγκόσμιες ροές LNG επηρέασε αρνητικά την αγορά για εβδομάδες, απειλώντας να προκαλέσει διαταραχές λίγο πριν τη χειμερινή περίοδο ζήτησης στην Ευρώπη.

Ανάκαμψη παραγωγής στη Νορβηγία

Οι παρατεταμένες εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, ήταν μία ακόμη πηγή νευρικότητας στην αγορά.

Ωστόσο, οι ροές από τη Νορβηγία ανακάμπτουν καθώς η δυναμικότητα παραγωγής στο μεγάλο κοίτασμα του Troll επανέρχεται σταδιακά μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco.

Στο 94% η πληρότητα των αποθηκών 

H ανάκαμψη της προσφοράς σημειώνεται μάλιστα σε ένα πλαίσιο υψηλών αποθεμάτων και σχετικά ζεστού Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση. Η πληρότητα τις δεξαμενές αποθήκευσης της περιοχής έχει φτάσει στο 94%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες για την εποχή αυτή.

Η Γερμανία πραγματοποιεί δοκιμή σήμερα για να επιβεβαιώσει πως είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο μίας έλλειψης αερίου τον χειμώνα. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, έχει πολύ υψηλά αποθέματα και αύξησε τη δυνατότητα τροφοδοσίας της με LNG.

«Η Γερμανία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη γι’ αυτό τον χειμώνα απ’ ό,τι πέρυσι… Μπορούμε ασφαλώς να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε ότι όλα είναι εν τάξει», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής, Κλάους Μίλερ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ