Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: «Φλερτάρει» με τα 100 δολάρια το μπρεντ - Νέα μείωση αποθεμάτων

Eνα ακόμη βήμα πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι έκανε το πετρέλαιο καθώς τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι αυξάνεται το παγκόσμιο έλλειμμα στην προσφορά του.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σκαρφάλωσε σήμερα πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα έτος, σε συνέχεια της εκτίναξης 3,6% την Τετάρτη, ενώ η τιμή του μπρεντ άγγιζε πριν λίγο τα 97 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,5%.

Τα αμερικανικά αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν λίγο κάτω από τα 22 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 και κοντά στα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα.

Σχεδόν στα όρια πανικού η αγορά 

«Όλες οι εξελίξεις εκπορεύονται από τις ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη σφιχτή προσφορά, η οποία μάλιστα επιτείνεται καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στους χειμερινούς μήνες… Είναι μία αγορά πολύ σφιχτή τώρα, σχεδόν στα όρια του πανικού», δήλωσε η ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights.

Συνολικά, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, δείχνοντας πόσο γρήγορα αυξάνεται η στενότητα στην αγορά λόγω των περικοπών στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Ελλειμμα 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα

Η τιμή του WTI έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο από τα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και προκαλώντας πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο ΟΠΕΚ είχε προβλέψει έλλειμμα αργού 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα στο δ’ τρίμηνο. Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα να είναι ανθεκτική, πολλοί στην αγορά θεωρούν τώρα αναπόφευκτο να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια παρά το ράλι του δολαρίου και τις ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια διεθνώς.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου για να περάσει το μπρεντ τα 100 δολάρια… Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η όποια τέτοια εξέλιξη θα είναι σχετικά βραχύβια, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης που θα ασκηθεί στον ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει τις περικοπές στην προσφορά», δήλωσε αναλυτής εμπορευμάτων της ING.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ