Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τιμών από τον Μάρτιο

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία θόλωσαν τις προοπτικές για τη ζήτηση, με τα commodities να επηρεάζονται αρνητικά από την ενίσχυση του δολαρίου και την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων.

Η τιμή για το αμερικανικό αργό (WTI) παραμένει σε επίπεδα κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι μετά το χθεσινό κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου. Εχει κάνει βουτιά πάνω από 9% από την αρχή της εβδομάδας, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η απότομη και μεγάλη αναστροφή του ράλι των τιμών αύξησε τους δείκτες μεταβλητότητας της αγοράς.

Μοχλός η μειωμένη κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ

Το πετρέλαιο έχασε έδαφος αυτή την εβδομάδα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων στα καύσιμα για οχήματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μία συζήτηση σχετικά με το αν το ράλι των τιμών κατέστρεψε τη ζήτηση για το προϊόν, αν και η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι ανησυχίες είναι υπερβολικές.

«Η μείωση στη ζήτηση βενζίνης δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η διάβρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό έχει αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για την Ασία της Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν άστατες και το α’ τρίμηνο του 2024 καθώς η προσφορά θα παραμένει σφιχτή.

Μετά το ράλι στο γ’ τρίμηνο που ακολούθησε τους περιορισμούς στην προσφορά από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ακολούθησε η βουτιά από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας καθώς κλιμακώθηκαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η Μόσχα και το Ριάντ επιβεβαίωσαν την Τετάρτη τη δέσμευσή τους στο μειωμένο επίπεδο παραγωγής έως το τέλος του έτους, με τη Σαουδική Αραβία να αυξάνει και τις τιμές που πουλά στο εξωτερικό με βάση διμερείς συμφωνίες.

Το ράλι του δολαρίου

Το sell-off του αργού προκλήθηκε εν μέρει και από το ράλι του δολαρίου, το οποίο καθιστά ακριβότερα τα commodities για τους περισσότερους αγοραστές καθώς το πετρέλαιο τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα.

Επιπλέον, η ταχεία και μεγάλη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των τιμών του πετρελαίου θα διαμορφωθούν αργότερα σήμερα από τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Το πόσο ισχυρά θα είναι αυτά θα επηρεάσει τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα της Fed .

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ