Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Αύξηση των τιμών έφεραν οι νέες απεργίες σε μονάδες LNG στην Αυστραλία

Πηγή: AP

Εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στην Αυστραλία σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν απεργίες, απειλώντας πάλι να διαταράξουν την παγκόσμια προσφορά, ενώ αρχίζει η περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη και γενικότερα το βόρειο ημισφαίριο.

Τα μέλη του εργατικού συνδικάτου στις μονάδες της Chevron στο Gorgon και το Wheatstone ψήφισαν για νέες κινητοποιήσεις μετά την αναστολή τους τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, τα συνδικάτα θα δώσουν νέα 7ήμερη προειδοποίηση για απεργίες, σύμφωνα με την ομοσπονδία τους, με τους εργαζόμενους να κατακρίνουν τις προσπάθειες της Chevron να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τις αμοιβές και τους όρους εργασίας τους.

Οι τιμές για τα συμβόλαια πώλησης τον Νοέμβριο φυσικού αερίου στην Ευρώπη (ttf) αυξήθηκαν έως 5,1% και στις 5 το απόγευμα σημείωναν άνοδο 4,5% στα 37,8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η Chevron επανέλαβε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με όλα τα μέρη για να ολοκληρώσει το σχέδιο συμφωνίας με βάση τις συστάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Εργασίας της χώρας. Σημειώνεται ότι στις μονάδες του Gorgon και του Wheatstone αντιστοιχούσαν πέρυσι περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Πάνω από τα 40 ευρώ έφτασαν οι τιμές το καλοκαίρι

Οι νέες απεργίες θα αναζωπυρώσουν τον κίνδυνο διαταραχών στις εξαγωγές της Αυστραλίας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μία κρίσιμη περίοδο του έτους, με την Ευρώπη να βρίσκει ακόμη τα πατήματά της μετά την περσινή ενεργειακή κρίση. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν αυξηθεί το καλοκαίρι και πάνω από τα 40 ευρώ λόγω των ανησυχιών για τις προμήθειες από την Αυστραλία.

Αν και η Ευρώπη δεν λαμβάνει σχεδόν καθόλου αέριο απευθείας από την Αυστραλία, η αγορά της είναι ευαίσθητη σε πιθανά σοκ προσφοράς καθώς βασίζεται στο LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών και θα πρέπει να ανταγωνιστεί με αγοραστές του από την Ασία.

Σύμφωνα, πάντως, με τον βρετανικό ενεργειακό πάροχο, SEFE Energy, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σύντομης απεργίας στην Αυστραλία δεν υπήρξε έλλειμμα φορτίων LNG.

Για την ώρα, ο ήπιος καιρός έχει βοηθήσει να περιοριστεί η ζήτηση στην Ευρώπη, η οποία ήταν ήδη συγκρατημένη από την αδύναμη κατανάλωση της βιομηχανίας, ενώ οι δεξαμενές αποθήκευσης στην ΕΕ είναι σχεδόν γεμάτες.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ