Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδο της τιμής στα 56 ευρώ προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή

Νέα άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το χθεσινό άλμα πάνω από 15% στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά τον Μάρτιο.

Μετά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο σκαρφάλωσε στα 56 ευρώ λίγο πριν τις 10, ενώ μετά από διακυμάνσεις στις 11 διαμορφωνόταν στα 54,1 ευρώ με άνοδο 2,1% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. 

Οι άλλοι παράγοντες ανησυχίας

Οι τιμές εκτινάχθηκαν καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο γενικότερης εμπλοκής στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η διαρροή φυσικού αερίου στον διασυνδετήριο υποθαλάσσιο αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας έχει προκαλέσει υποψίες για σαμποτάζ, φέρνοντας στη μνήμη ό,τι συνέβη πέρυσι με τους αγωγούς Nord Stream.

Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι η προειδοποίηση εργαζομένων σε μονάδες εξαγωγής LNG της Αυστραλίας ότι θα προχωρήσουν σε απεργία την επόμενη εβδομάδα και η αγορά παρακολουθεί τις συζητήσεις μεταξύ της Chevron και των συνδικάτων για την αποφυγή τέτοιων κινήσεων.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αεριο: Νέος πονοκέφαλος από ξαφνικό άλμα τιμών 15% - Ο ρόλος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για τους αγωγούς

Σταμάτησαν οι παραγγελίες LNG από την Ασία

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι προμήθειες LNG για τον χειμώνα από αγοραστές στη Βόρεια Ασία καθώς οι τιμές του LNG ακολούθησαν την αύξηση των τιμών στην Ευρώπη (TTF), φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 8 μηνών.

Traders ανέφεραν ότι οι αγοραστές στην Ασία περιμένουν να πέσουν οι τιμές για να προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες για τον χειμώνα, όταν κορυφώνεται η ζήτηση για θέρμανση, δεδομένου ότι για την ώρα έχουν επαρκή αποθέματα. Οι αυξήσεις των τιμών, πρόσθεσαν αντανακλούν ανησυχίες για την προσφορά που μπορεί να μην υλοποιηθούν.  

Η Ιαπωνία έχει αγοράσει ήδη σημαντικές ποσότητες LNG, ενώ η Νότια Κορέα ανέβαλε τις παραγγελίες, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αυξηθεί η ζήτηση, αν ο χειμώνας είναι βαρύς.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο - ρεύμα: Η ενεργειακή κρίση επιστρέφει - Στα ύψη ξανά οι τιμές

Ποιοι παράγοντες συγκρατούν τις τιμές 

Στην Ευρώπη, οι παράγοντες που θεωρείται ότι μπορεί να συγκρατήσουν τις τιμές του αερίου είναι το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων που πλησιάζει το 100%, η μειωμένη ζήτηση από τη βιομηχανία, η δημιουργία νέων τερματικών σταθμών για εισαγωγές LNG καθώς και κάποιες προβλέψεις ότι ο χειμώνας μπορεί να μην είναι βαρύς.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ