Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Αλμα του μπρεντ πάνω από τα 89 δολάρια μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία

Πάνω από τα 89 δολάρια σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ καθώς η είδηση ότι οι ΗΠΑ κτύπησαν ιρανικούς στόχους στη Συρία προκάλεσε ανησυχίες για διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που θα είχε αντίκτυπο στην προσφορά αργού από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε 1,32 δολάρια ή 1,5% στα 89,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού αυξήθηκε επίσης 1,6% στα 84,5 δολάρια.

Σταθερά σε επίπεδα πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα κινούνται και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια για παράδοση τον Νοέμβριο να καταγράφουν άνοδο 0,8% στα 51,2 ευρώ.

Αντίποινα των ΗΠΑ 

Οι επιθέσεις σε δύο εγκαταστάσεις στην Ανατολική Συρία, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν καθώς και ομάδες που στηρίζει αυτή, έγιναν σε ανταπόδοση πρόσφατων επιθέσεων  σε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία, όπως ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο. Τέτοιες επιθέσεις έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αν και τα πλήγματα δεν επηρεάζουν άμεσα την προσφορά πετρελαίου, αυξάνουν τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να εξαπλωθεί και να διαταράξει την παραγωγή του Ιράν, το οποίο στηρίζει τη Χαμάς. Μία διεύρυνση του πολέμου θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς στον Περσικό Κόλπο.

Μείωση των τιμών σε εβδομαδιαία βάση

Τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό αναμένεται, πάντως, να καταγράψουν την πρώτη εβδομαδιαία μείωση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς το γεωπολιτικό επασφάλιστρο κινδύνου λόγω των φόβων αυτών μειώθηκε, επειδή δεν υπήρξε κάποια διαταραχή στην προσφορά αργού εκτός της άμεσης περιοχής που διεξάγεται ο πόλεμος.

Χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας τη μεγαλύτερη χερσαία επίθεση στη Γάζα μετά την έναρξη του πολέμου, προκαλώντας οργή στον Αραβικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανάχιου, δήλωσε ότι στρατεύματα της χώρας εξακολουθούν να προετοιμάζονται για πλήρη χερσαία εισβολή, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν καλέσει το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, φοβούμενες ότι μπορεί να ανοίξει άλλα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Στα 95 δολάρια η πρόβλεψη της Goldman Sachs

Αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν την πρόβλεψή τους για τιμή του μπρεντ στα 95 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά πρόσθεσαν ότι τυχόν μείωση των ιρανικών εξαγωγών θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση των τιμών του βασικού σεναρίου της κατά 5%.

Οι τιμές θα μπορούσαν να κάνουν άλμα 20% στο λιγότερο πιθανό σενάριο μίας διαταραχής του εμπορίου μέσω των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 17% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ανέφεραν σε σημείωμά τους.

Οι εθελοντικές μειώσεις παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους, έχουν κάνει πιο σφιχτές τις παγκόσμιες αγορές και στηρίζουν τις τιμές, πρόσθεσαν οι αναλυτές της Goldman.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ