Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Μείωση των τιμών για δεύτερη εβδομάδα καθώς παραμένει περιορισμένος ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Πηγή: AP

Σε τροχιά για δεύτερη εβδομαδιαία μείωση είναι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς παραμένει περιορισμένος και σύννεφα έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα της ζήτησης.

Η τιμή του μπρεντ κινείται λίγο πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι, μετά το χθεσινό άλμα κατά 2,6% λόγω εξασθένισης του δολαρίου και ενδείξεων ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Το Ισραήλ περικύκλωσε την πόλη της Γάζας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και τόνισε ότι δεν συζητά για κατάπαυση πυρός, όπως ζήτησε ρ Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για να δοθεί δυνατότητα απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη κίνδυνοι να εξαπλωθεί ο πόλεμος και να επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου. Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, ενώ ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας συγκρούεται με την οργάνωση αυτή.

Ελπίδες ότι δεν θα επηρεασθεί η προσφορά

«Το γεγονός ότι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα προχώρησε χωρίς να επεκταθεί ο πόλεμος του με τη Χαμάς έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθούν διαταραχές στην προσφορά και το εμπόριο του πετρελαίου», δήλωσε αναλυτής της analyst at Commonwealth Bank της Αυστραλίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η όποια άμεση εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο θα οδηγήσει αρχικά τα futures του μπρεντ στα 100 δολάρια το βαρέλι.

H προσαύξηση των τιμών του αργού μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει σε μεγάλο βαθμό αναστραφεί καθώς δεν τέθηκε σε κίνδυνο η προσφορά πετρελαίου από την περιοχή, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.

Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν ξανά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη ζήτηση. Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο, ενώ η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλή και οι τιμές των αποθεμάτων αυξάνονται.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις εξασθένισης της ζήτησης ντίζελ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με τις πωλήσεις του να κάνουν βουτιά στην Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ