Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Αρχισε η ροή από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο - Κοντά στα 50 ευρώ οι τιμές

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κινούνταν το πρωί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τους traders να σταθμίζουν την άφθονη προσφορά βραχυπρόθεσμα με τις πιθανές διαταραχές της.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης τον Νοέμβριο  (TTF) είχε υποχωρήσει το πρωί στα 48,3 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά το μεσημέρι αυξήθηκε και κυμαινόταν κοντά στα 50 ευρώ.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διέκοψε κάποιες ροές αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο - το οποίο με τη σειρά τις μετατρέπει σε LNG και τις εξάγει στην Ευρώπη -, αλλά ο αντίκτυπος στην παγκόσμια προσφορά ήταν περιορισμένος έως τώρα. Επιπλέον, η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα, με τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου να έχουν πληρότητα 99%.  

Υπάρχει άφθονο αέριο σήμερα

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το διαθέσιμο σήμερα φυσικό αέριο είναι περισσότερο από ό,τι χρειάζεται η αγορά. Οι ποσότητες LNG που παραμένουν στα πλοία μεταφοράς για περισσότερο από 20 ημέρες αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Για παράδειγμα, ένα πλοίο που φόρτωσε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να κάνει να περιπλέει έξω από τις ισπανικές ακτές.

Εν τω μεταξύ, άρχισε να ρέει ξανά αέριο από το Ισραήλ προς την Αιγυπτο, λίγες μόνο ημέρες μετά το στοπ στις εισαγωγές που είχε ανακοινώσει η δεύτερη.

Ευάλωτη η ευρωπαϊκή αγορά

Οι traders παρακολουθούν στενά αν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα διαταράξει τις περιφερειακές ροές εν όψει του χειμώνα. Η Ευρώπη εισάγει μικρές ποσότητες LNG από την Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της βασίζεται εν μέρει σε προμήθειες από το Ισραήλ.

Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ευάλωτη σε δυνητικές διαταραχές μετά τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού αερίου πέρυσι. Μία σειρά διαταραχών φέτος, όπως η μεγαλύτερη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στη Νορβηγία, οι απεργίες εργαζομένων σε μονάδες εξαγωγής LNG στην Αυστραλία και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών.

Μία άλλη πιθανή διαταραχή για την προσφορά μπορεί να προέλθει από τη χθεσινή επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του project LNG 2 της εταιρείας Novatec στην Αρκτική. Πρόκειται για τους πρώτους περιορισμούς των ΗΠΑ που στοχεύουν απευθείας σε εργοστάσιο εξαγωγής LNG στη Ρωσία, με τις εταιρείες να εξετάζουν ακόμη τον πιθανό αντίκτυπο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ