Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Στα 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ - Αύξηση στα 90-100 δολάρια προβλέπει η UBS

H τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε σήμερα το πρωί κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι, κάτω από το επίπεδο που διαπραγματευόταν πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια ανέκαμψε και πριν λίγο διαπραγματευόταν στα 80 δολάρια. Από την αρχή του Νοεμβρίου, το πετρέλαιο έχει μειωθεί 9% και αυτό σε συνέχεια της πτώσης 8,3% τον Οκτώβριο.

Η βουτιά των τελευταίων ημερών σημειώθηκε καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι μειωμένη φέτος, με βάση τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν πολύ ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και να διαταράξει την προσφορά πετρελαίου από την περιοχή.

Αύξηση της ζήτησης βλέπουν ΟΠΕΚ και ΙΕΑ

Ωστόσο, η UBS εκτιμά σε ανάλυσή της ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των τιμών του αργού σε ένα εύρος μεταξύ 90 και 100 δολαρίων καθώς η παγκόσμια ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται και η προσφορά παραμένει σφιχτή.

Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, η παγκόσμια κατανάλωση του αργού στηρίζεται από άλλες χώρες που αντισταθμίζουν τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι η κατανάλωση θα είναι μειωμένη φέτος στη χώρα κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα αντί της αύξησης κατά 100.000 βαρέλια που αναμενόταν προηγουμένως. Ωστόσο, στην Κίνα οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν 13,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ενώ αυξάνεται και η κατανάλωση στην Ινδία.

Για το 2024, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι ζήτηση θα αυξηθεί περισσότερο από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένει αύξηση κατά 800.000 βαρέλια.

Παραμένει σφιχτή η προσφορά

Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, τηρούν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής και η UBS εκτιμά ότι θα συνεχίσουν τις μειώσεις τους και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, δεδομένης της ασθενέστερης ζήτησης στις αρχές του έτους.

Επιπλέον, σημειώνει η UBS, ο κίνδυνος μίας διαταραχής στην παραγωγή πετρελαίου λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν έχει εκλείψει. Αν και το βασικό σενάριο της είναι ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί στην περιοχή, σημειώνει ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή. Αν, προσθέτει, οι εξαγωγές ιρανικού αργού μειωθούν κατά περίπου 300.000 έως 500.000 βαρέλια την ημέρα, αυτό θα περιόριζε και άλλο την παγκόσμια προσφορά, ωθώντας πιθανόν τις τιμές του μπρεντ σε ένα εύρος μεταξύ 100 και 110 δολαρίων το βαρέλι.

Αν και ο ΟΠΕΚ έχει, λόγω των περικοπών που έχει κάνει, επαρκή αδρανή παραγωγική δυναμικότητα για να αντισταθμίσει μία τέτοια μείωση, τα όποια μέτρα θα χρειάζονταν χρόνο για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ