Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Πτώση ξανά προς τα 80 δολάρια της τιμής του μπρεντ

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, μετά την άνοδο την Παρασκευή, εν μέσω νέων ανησυχιών για μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα και ανάμεικτων μηνυμάτων από τη Fed για τα επιτόκια.

Τα συμβόλαια για παράδοση του μπρεντ τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 61 σεντς ή 0,75% στα 80,82 δολάρια το βαρέλι στις 10:00, ενώ τα συμβόλαια για παράδοση του αμερικανικού αργού (WTI) τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στα 76,56 δολάρια, με απώλειες 61 σεντς ή 0,79%.

Οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν 2% την Παρασκευή καθώς το Ιράκ τάχθηκε υπέρ μίας μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αλλά έκλεισαν με απώλειες 4% στην εβδομάδα, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία υποχώρησή τους.

«Οι επενδυτές προσέχουν περισσότερο τη χαμηλή ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές της προσφοράς από τον πόλεμο έχουν υποχωρήσει κάπως», δήλωσε ο πρόεδρος της NS Trading.

Πτώση της ζήτησης στις ΗΠΑ

H αμερικανική υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (ΕΙΑ) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα αυξηθεί φέτος ελαφρά λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί.

Το επόμενο έτος, πρόσθεσε η ΕΙΑ, η κατά κεφαλή κατανάλωση βενζίνης μπορεί να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Οι αγορές ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά, αν ανακοπεί η πρόοδος στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν τους φόβους για κάμψη της ζήτησης. Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν τον Οκτώβριο στα χαμηλά επίπεδα της εποχής της πανδημίας, εγείροντας αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψής της. Πέραν αυτού, μειώθηκε η ζήτηση από κινεζικά διυλιστήρια για σαουδαραβικό πετρέλαιο για τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της NS Trading, το επίπεδο στήριξης για το αμερικανικό αργό είναι τα 75 δολάρια. «Αν η αγορά υποχωρήσει και άλλο, θα δούμε πιθανόν στήριξη λόγω των προσδοκιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους και μετά τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ είναι προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ