Νέα
  • ΓΔ: 1411.59 -0.12%
  • Τζίρος: 25,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

IEA: Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ συγκρατεί τις τιμές

Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι μικρότερη στο τρέχον τρίμηνο απ’ ό,τι αναμενόταν καθώς η προσφορά εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου φέτος λόγω της ανάκαμψης της Κίνας και εξακολουθεί να βλέπει έλλειμμα προσφοράς στο δ’ τρίμηνο, αλλά εκτιμά ότι αυτό θα είναι κατά 30% μικρότερο από το αναμενόμενο, περίπου στα 900.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να ξεπερνά τις προσδοκίες», ανέφερε ο ΙΕΑ στο μηνιαίο δελτίο του. Ωστόσο, προσθέτει, και η «αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς υπερβαίνει επίσης τις προσδοκίες» καθώς η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία είναι ανώτερη των προβλέψεων.

Εξήγηση για την πτώση των τιμών

Η εκτίμηση αυτή του ΙΕΑ αποτελεί και μία εξήγηση για τη σημαντική πτώση των τιμών του αργού το τελευταίο διάστημα, με την τιμή του μπρεντ να έχει υποχωρήσει για λίγο κάτω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα το μεσημέρι, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν περίπου στα χθεσινά επίπεδα (82,5 δολάρια). Στην πτώση των τιμών συνέβαλε η κάμψη των ανησυχιών για διαταραχή των προμηθειών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς καθώς και η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, λίγο περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη τον περασμένο μήνα, στο επίπεδο – ρεκόρ των 102 εκατ. βαρελιών. Το 75% της αύξησης θα προέλθει από την κατανάλωση – ρεκόρ της Κίνας.

Μεγάλη πτώση των αποθεμάτων

«Το μακροοικονομικό κλίμα επιδεινώνεται – υπάρχει αρκετή ανησυχία για τα επιτόκια και την επιβράδυνση της ανάπτυξης», σημείωσε ο επικεφαλής των διευθύνσεων του ΙΕΑ για τις αγορές πετρελαίου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ωστόσο, «η ζήτηση πετρελαίου είναι ισχυρή και ξεπερνά τις προσδοκίες», ιδιαίτερα από την Κίνα, πρόσθεσε.

Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν σφιχτές, με τα παγκόσμια αποθέματα να έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχη με περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΕΑ.

Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η προς τα πάνω αναθεώρηση της ζήτησης αντιστοιχεί μόνο στο μισό της αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από τα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ