Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χ.Α: «Με πατημένα γκάζια» ο Γ.Δ (1.250,44 μ.β) από το placement της ΕΤΕ - Ρεκόρ - τζίρος με πάνω από 1,11 δισ. ευρώ

Σε μία εξαιρετικά καλή χρηματιστηριακή εβδομάδα εξελίχθηκε η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα εξαιτίας δύο βασικών παραμέτρων. Η πρώτη ήταν οι τραπεζικές εξελίξεις σε Alpha Bank και κατόπιν η επιτυχία του placement του 22% της ΕΤΕ για το ΤΧΣ οι οποίες εκτίναξαν τις τραπεζικές μετοχές κατ' αρχήν και μετά τον Γενικό Δείκτη στις 1.250 μονάδες. Η δεύτερη παράμετρος ήταν και η πολύ θετική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών που ουσιαστικά βοήθησαν την πορεία του εγχειρήματος του placement των μετοχών του ΤΧΣ στην ΕΤΕ.  Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γ.Δ ήταν 3,94% και η εβδομαδιαία μεταβολή του τραπεζικού δείκτη εκτινάχθηκε κατά 11,54%

Ο χρηματιστηριακός πήχης που έφερνε την αντίσταστη του Γενικού Δείκτη στις 1.240 μονάδες, ξεπεράστηκε με ευκολία κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μέσα από την τραπεζική άνοδο (για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση).

Διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών

Το πλέον σημαντικό των συνεδριάσεων είναι ότι ενεργοποιήθηκαν πολλοί κωδικοί μικρών ιδιωτών επενδυτών για πρώτη φορά μετά από χρόνια και αναζωπυρώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Μαζί με την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, υπήρχε συναλλακτικό ενδιαφέρον και για τα μη χρηματοοικονομικά blue chips για τα οποία υπάρχουν θετικές ειδήσεις είτε για τα εταιρικά τους αποτελέσματα 9μηνου είτε για διανομές μερισμάτων είτε για επιχειρηματικές κινήσεις.

Έφτασε μέχρι τις 1.263 μονάδες ο Γενικός Δείκτης  αλλά υποχώρησε προς το τέλος

Η σημερινή συνεδρίασης ξεκίνησε με την άνοδο του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1.263 μονάδες αλλά σταδιακά εμφανίζονταν πωλητές σε όλο το φάσμα του ταμπλό για να αποκομίσουν τις υπεραξίες τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής,  ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1250,44 μονάδες με άνοδο 0,89%. Η αξία συναλλαγών , συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων από την ολοκλήρωση του placement της ΕΤΕ έφτασε στα 1,107 δισ. Ευρώ.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,19%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,83%.

Στους επιμέρους κλάδους την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών 4,98%, Τραπεζών 3,79%), Χρηματοοικονομικών 2,33%, Υγείας 1,95% και Τροφίμων Ποτών 1,16% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχή (-1,84%), Βιομηχανικών (-1,01%), Εμπορικών (-0,69%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν , βεβαίως η ΕΤΕ (άγγιξε το 1 δισ), η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank, ο ΟΠΑΠ , η ΕΤΕ και η Μυτιληναίος.

Ξένες αγορές : Πτωτικά στις ΗΠΑ , ανοδικά στην Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται στα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων οι αμερικανικοί δείκτες σε μία προσεκτική διορθωτική κίνηση. Ο Dow Jones υποχωρoύσε κατά (-0,12%), ο S&P 500 κατά (-0,15%) , ο Nasdaq (-0,28%).  Στην Ευρώπη αντίθετα, το κλίμα ήταν καλύτερο και δύο πριν την λήξη των συνεδριάσεων της Παρασκευής, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,78%, ο γαλλικός CAC κατά 0,8%, ο ιταλικός MIB κατά 0,66% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,77%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ