Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 40 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη - Στο 94% η πληρότητα των αποθηκών

Κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα μειώθηκε σήμερα η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παρά το κύμα ψύχους σε μεγάλες περιοχές της, γεγονός που δείχνει πως οι traders θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα τον φετινό χειμώνα.

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Ιανουάριο (TTF) υποχωρούσαν στις 14:00 κατά 3,6% κοντά στα 38 ευρώ, κοντά στα επίπεδα των συμβολαίων για παράδοση τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα αρχίσει ουσιαστικά η θερινή περίοδος.

Σημαντικό είναι επίσης ότι και οι τιμές για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι ελαφρά μόνο υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου (στα 40,2 ευρώ), γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει άνετα τον φετινό χειμώνα, με τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου να κυμαίνονται γύρω στο 94% μετά και την πρώτη μεγάλη ψυχρή περίοδο στην Ευρώπη.

Οι προκλήσεις για το καλοκαίρι

Για το καλοκαίρι αναμένονται κάποιες προκλήσεις, καθώς η ανάγκη να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα προστίθεται στους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα για τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες καιρικές προβλέψεις και τα μοντέλα μας για την αποθήκευση, βλέπουμε ότι οι τιμές το καλοκαίρι του 2024 θα είναι πάνω από τα επίπεδα του 2023», ανέφερε ο αναλυτής της RBC Europe, σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι η προσοχή έχει «μετατοπισθεί γρήγορα στο ποσοστό πληρότητας των αποθηκών στο τέλος του χειμώνα".

Αν ο χειμώνας είναι χειρότερος σε σχέση με πέρυσι στην Ευρώπη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δεξαμενές αποθήκευσης να είναι γεμάτες κατά 40% περίπου στο τέλος Μαρτίου, «γεγονός που θα πρέπει να στηρίξει τις τιμές το καλοκαίρι του 2024 και φαίνεται να αντανακλάται στα τρέχοντα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης», πρόσθεσε. Το επίπεδο αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα το 2023 ανερχόταν σε 56%.

Μεγάλες εισαγωγές LNG

Επί του παρόντος, η άφθονη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πιέζει τις τιμές. Οι εισαγωγές LNG στη δυτική Ευρώπη τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου σηματοδοτούν ότι η ισχυρή προσφορά θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Η συμφόρηση στη διώρυγα του Παναμά σημαίνει ότι περισσότερα αμερικανικά φορτία LNG θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη αντί να την Ασία, όπου επίσης η ζήτηση είναι υποτονική.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ