Νέα
  • ΓΔ: 1453.7 +0.47%
  • Τζίρος: 44,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο-ρεύμα: Βουτιά των τιμών καθώς αυξάνεται η παραγωγή αιολικής ενέργειας

Σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών μειώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις τιμές του ρεύματος, καθώς ένα νέο ρεύμα στον Ατλαντικό έφερε ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη και ενίσχυσε την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Τα συμβόλαια αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) μειώθηκαν έως και 6,4% σήμερα το πρωί, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ οι ενδοσυνεδριακές χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες. Οι τιμές γίνονται αρνητικές, όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια για παράδοση φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο διαμορφώνονταν πριν λίγο στα 27,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 4,1% σε σχέση με την Παρασκευή.

Αν και οι άνεμοι που έφερε η καταιγίδα Isha προκαλούν προβλήματα στα ταξίδια σε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη - καθώς και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές - η αυξημένη αιολική παραγωγή προσφέρει μεγάλη ανάσα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης μετά από το πρόσφατο ψυχρό κύμα. Ορισμένα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι ασυνήθιστα ήπιος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί. Μαζί με τα υψηλά αποθέματα αερίου, τη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση και τις άφθονες προμήθειες  θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι τιμές ενέργειας υπό έλεγχο.

Η αιολική παραγωγή στη Γερμανία είναι σε πορεία να σημειώσει ρεκόρ αργότερα σήμερα, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε επιτευχθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg.

Η αιολική παραγωγή στη Βρετανία είναι χαμηλότερη από το υψηλό του Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 50% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας νωρίς τη Δευτέρα, με το φυσικό αέριο να συνεισφέρει μόνο περίπου 20%.  

Αρνητικές τιμές ρεύματος

Ενδοσυνεδριακά, η χονδρική τιμή ρεύματος υποχώρησε έως και στα -14,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία  και στα -15,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γαλλία, σύμφωνα με τις τιμές στην Epex Spot SE. Οι ημερήσιες τιμές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 5,3%.

Η πτώση έρχεται παρόλο που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να είναι υψηλές, ένας παράγοντας που προκάλεσε ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, κυρίως επειδή ο φετινός χειμώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό πιο ήπιος από το κανονικό», σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές της Citigroup.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ