Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Προς νέα ρεκόρ ζήτησης και υψηλών τιμών το 2024 - Οι προβλέψεις

Νέο ρεκόρ ζήτησης για χρυσό αναμένεται φέτος που πιθανόν να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του, καθώς η Fed οδεύει προς μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).  

Η συνολική κατανάλωση σκαρφάλωσε  περίπου 3% πέρυσι, στους 4.899 τόνους, με στήριξη από την ισχυρή ζήτηση στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά καθώς και από τις συνεχείς αγορές των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει η ετήσια έκθεση του WGC. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. 

«Το τοπίο είναι κατάλληλο, ώστε οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να συνεχίσουν να είναι καθαροί αγοραστές», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς του WGC. Το συμβούλιο βλέπει ισχυρά δεδομένα για αγορές - ρεκόρ από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία, είπε.

Αύξηση 753% της εξωχρηματιστηριακής ζήτησης

Η συνολική ζήτηση περιλαμβάνει ράβδους χρυσού για επενδύσεις, κοσμήματα, νομίσματα, αγορές από κεντρικές τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια (ETFs) και εξωχρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, οι συμμετέχοντες - όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία, άτομα με μεγάλο πλούτο και hedge funds - επενδύουν σε ράβδους χρυσού, δήλωσε ο αναλυτής του WGC.

Το πολύτιμο μέταλλο έκανε ράλι 13% πέρυσι, φθάνοντας σε επίπεδο - ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της μετά από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές συνήθως επιθυμούν να κατέχουν χρυσό σε μία περίοδο μείωσης των επιτοκίων, καθώς επωφελούνται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.

Η ετήσια αύξηση της ζήτησης στην εξωχρηματιστηριακή αγορά έφτασε το 753% πέρυσι, η μεγαλύτερη από τουλάχιστον το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό με επιταχυνόμενο ρυθμό φέτος, κυρίως λόγω της αναμενόμενης στροφής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ , σύμφωνα με τον αναλυτή.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ήταν υψηλές, με ετήσιες καθαρές αγορές 1.037 τόνων πέρυσι, μόλις 45 τόνους μακριά από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, ανέφερε το WGC στην έκθεση, ενώ αναμένει ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα είναι μεγαλύτερες κατά 500 τόνους φέτος.

Η τιμή μπορεί να φτάσει τα 2.200 δολάρια

Η αναμενόμενη αύξηση της εξωχρηματιστηριακής ζήτησης και των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα αποτελέσουν βασικό αντίβαρο στην εξασθένηση που παρατηρείται από άλλες πηγές, ιδίως τα ETFs. Αυτό δίνει προοπτική για ισχυρή άνοδο των τιμών του χρυσού, με το ενδεχόμενο να φτάσουν τα 2.200 δολάρια ανά ουγκιά ή και περισσότερο, σύμφωνα με τον αναλυτή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού 

Η τιμή spot του χρυσού - η οποία κινείται κοντά στα 2.036 δολάρια ανά ουγγιά – έφτασε στο υψηλό των 2.135,39 δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Η ζήτηση για κοσμήματα μπορεί να χαλαρώσει φέτος, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και οι υψηλές τιμές αρχίζουν να «δαγκώνουν», σύμφωνα με το WGC, το οποία εκτιμά την κατανάλωση από τον τομέα αυτό στους 2.093 τόνους το 2023.

Ενα φωτεινό σημείο μπορεί να είναι η Ινδία - ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο - με τη ζήτηση από τη χώρα να αναμένεται να ανακάμψει στους 800 με 900 τόνους τα επόμενα δύο χρόνια, μετά την υποχώρηση στους 748 τόνους το 2023.

Η ανάκαμψη υποστηρίζεται από την αύξηση των εισοδημάτων καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, δήλωσε ο περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου στην Ινδία. Οι πωλήσεις ήταν σταθερές τα τελευταία χρόνια παρά το τεράστιο άλμα στις τιμές, είπε.

Στην Κίνα, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή, καθώς οι καταναλωτές έχουν επιδιώξει να διατηρήσουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο έναντι ενός εξασθενημένου νομίσματος και μιας ολοένα και πιο αβέβαιης οικονομικής προοπτικής.

Ωστόσο, το WGC αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας, ένα σενάριο που θα μπορούσε να περιορίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών για την αγορά ράβδων και νομισμάτων, καθώς και κοσμημάτων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα