Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Βλέπει ράλι του χρυσού προς τα 2.200 δολάρια και υπεραπόδοση για το ασήμι το 2024

Πηγή: Unsplash

Ο χρυσός και το ασήμι αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο το 2024 λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προβλέπει η UBS.

«Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα ωθηθεί υψηλότερα από μια χαλάρωση της Fed. Επίσης, αυτό συνοδεύεται από ένα ασθενέστερο δολάριο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της επενδυτικής τράπεζας Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα, οι οποίες θα είχαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση.

Αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο που θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, στέλνοντας παράλληλα σήμα ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί τον Μάρτιο. 

Η ζήτηση για χρυσό, ως ασφαλές καταφύγιο, έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που συνέβαλε στο να φτάσει η τιμή του στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά τον περασμένο μήνα.

Ασήμι
Ασήμι / Πηγή: AP Images

Πιθανό το ράλι και για το ασήμι

Το ασήμι δεν είναι τόσο ασφαλές καταφύγιο σε σύγκριση με τον χρυσό, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί έχει υποαποδώσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Teves. Ωστόσο, η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί όταν η Fed αρχίσει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. «Σε ένα σενάριο όπου η Fed χαλαρώνει, πιστεύουμε ότι το ασήμι μπορεί να τα πάει πολύ καλά», τόνισε ο αναλυτής, επισημαίνοντας ότι η υπεραπόδοση του μετάλλου μπορεί να είναι ραγδαία.

Η απόδοση του αργύρου συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας λόγω των ευρέων βιομηχανικών εφαρμογών του. Το πολύτιμο μέταλλο ενσωματώνεται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

Ο χρυσός νωρίς διαπραγματευόταν στα 2.052 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι τιμολογήθηκε στα 22,69 δολάρια ανά ουγγιά.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα