Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές για το μπρεντ βλέπει η UBS - Η αναταραχή στη Μ. Ανατολή και ο ΟΠΕΚ

Υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο προβλέπει η ελβετική τράπεζα UBS, παρά την πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή καθώς και της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. 

H ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου από την αρχή του 2024 έχασε τη δυναμική της την περασμένη εβδομάδα λόγω των πληροφοριών για ενδεχόμενη ανακωχή στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, κάτι πάντως που δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 7,4% την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει και λόγω της λήξης των συμβολαίων για τον Μάρτιο στο τέλος Ιανουαρίου.  Χθες, ωστόσο, η τιμή του κινήθηκε ξανά ανοδικά μετά τις νέες αμερικανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο σε αντίποινα για τη θανατηφόρα επίθεση κατά  Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία, με την αμερικανική κυβέρνηση να υπονοεί ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν. Σήμερα, συνεχίστηκε η άνοδος της τιμής, η οποία πλησίασε τα 79 δολάρια το βαρέλι. 

«Τα πρόσφατα στοιχεία για τα αποθέματα και την παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι επίσης εναρμονισμένα με την άποψή μας ότι υπάρχει μικρό έλλειμμα στην αγορά και την πρόβλεψή μας για υψηλότερες τιμές στο μέλλον», αναφέρει η UBS.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για την προσφορά, προσθέτει. Μετά από δύο ημέρες επιθέσεων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, η διοίκηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις στην περιοχή.

Αν και οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δράση τους ως «κάποια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς ημερομηνία τέλους», ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι θα «αντιδράσουν με ισχύ» και και συνεχόμενα.

Οι κίνδυνοι από τις συνεχείς επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Η UBS σημειώνει ότι οι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς ήταν περιορισμένες, αλλά οι νέες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία χθες υπογραμμίζουν τους συνεχιζόμενους κινδύνους κλιμάκωσης, οι οποίοι θα προκαλέσουν πιθανότατα μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου.

Η υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ένα υψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης των χωρών-μελών με τις συνεχιζόμενες μειώσεις στην παραγωγή, διατηρώντας τις εθελοντικές μειώσεις ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα έως το τέλος Μαρτίου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς» και ότι είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα οποιαδήποτε στιγμή.

Αν και δεν έχει προγραμματισθεί υπουργική σύνοδος έως τις 3 Απριλίου, οι χώρες που έχουν μειώσει την παραγωγή τους θα αποφασίσουν μάλλον στις αρχές Μαρτίου για το αν θα συνεχίσουν τη μείωση.

«Αναμένουμε τώρα μία παράταση των περικοπών στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 και η όποια αναστροφή των περικοπών αυτών θα είναι σταδιακή, όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως από τον ΟΠΕΚ», σημείωσε η UBS. 

Μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 410.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον Ιούλιο.

Η μείωση αυτή αποδόθηκε στις εθελοντικές περικοπές καθώς και στην αναταραχή στη Λιβύη, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματος πετρελαίου της χώρας.

«Εν τω μεταξύ, θεωρούμε ότι η αμερικανική παραγωγή αργού πιθανό μειώθηκε κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα λόγω του ψυχρότερου καιρού. Συνεπώς, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε τους επενδυτές με υψηλή ανοχή στο ρίσκο να πουλήσουν τους καθοδικούς κινδύνους του μπρεντ ή να αυξήσουν την έκθεσή τους σε πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια παράδοσης του μπρεντ. Εναντι του σημερινού αβέβαιου πλαισίου, τα αποθέματα πετρελαίου και ενέργειας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν χαρτοφυλάκια από κινδύνους της αγοράς».

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ