Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Κοντά στα υψηλά επίπεδα έτους η τιμή του μπρεντ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ

Κοντά στα υψηλά φετινά επίπεδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος Ιουνίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονταν κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι μετά από την άνοδο 2% που σημείωσαν την Παρασκευή .

Για το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) διαμορφώνονταν κοντά στα 80 δολάρια, έχοντας διασπάσει το ψυχολογικό αυτό επίπεδο την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ αναμενόταν από τους traders ως αντίβαρο στη μείωση της ζήτησης αργού και τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής από άλλους παραγωγούς, κυρίως τις ΗΠΑ.

Οι τελευταίες περικοπές θα «αντιστραφούν σταδιακά, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΟΠΕΚ.

Αργή αλλά σταθερή άνοδος

Το αργό καταγράφει αργή αλλά σταθερή άνοδο φέτος λόγω και των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίες αύξησαν το κόστος μεταφοράς του, αλλά οι προσδοκίες ότι η Fed θα αργήσει τη μείωση των επιτοκίων, η ισχυρή παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ+ και η επισφαλής προοπτικής ζήτησης από την Κίνα περιορίζουν την αύξησή του.

Στη Μέση Ανατολή, η πρόοδος προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας στη Γάζα παραμένει στάσιμη, παρά το ότι η Χαμάς έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους ομήρους που πήρε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και ότι οι συζητήσεις καταρρέουν.

«Οσο οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός παραμένουν σε αδιέξοδο, το αργό είναι πιθανό είτε να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα είτε να δεχθεί περαιτέρω ανοδικές πιέσεις», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

Μειώθηκαν οι θέσεις short

Το ράλι του πετρελαίου φέτος έχει περιορίσει τις short θέσεις των hedge funds. Τα συνδυασμένα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα των διαχειριστών κεφαλαίων έναντι του Brent και του WTI βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ICE Futures Europe και της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης.

Οι επενδυτές θα στρέψουν επίσης το βλέμμα τους στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, όπου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 και θα περιγράψει τη στρατηγική της για τη στήριξη της επιβραδυνόμενης οικονομίας στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα