Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 +1.88%
  • Τζίρος: 64,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Εκτίναξη σε νέο υψηλό επίπεδο τιμών - Ποιοι παράγοντες τροφοδοτούν το ράλι

Σε νέο επίπεδο – ρεκόρ εκτινάχθηκε σήμερα ο χρυσός, καθώς οι ενδείξεις ότι κοντεύει η μείωση των επιτοκίων από τη Fed έδωσαν ώθηση σε ένα ράλι, το οποίο οφείλεται επίσης στις γεωπολιτικές εντάσεις και στην ισχυρή κινεζική ζήτηση.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε στα 2.265,73 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 1,6% από το κλείσιμο της Πέμπτης, έχοντας σημειώσει μία σειρά από υψηλά ρεκόρ στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο προτιμώμενος από τη Fed δείκτης δομικού πληθωρισμού - ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων - υποχώρησε τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Παρασκευή, όταν πολλές αγορές ήταν κλειστές. Αυτό ενίσχυσε την προσδοκία μείωσης του κόστους δανεισμού παρά τους επιφυλακτικούς τόνους της Fed.

Διαβάστε επίσης: Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια η ουγγιά

Οι παράγοντες που οδηγούν το ράλι

Μια σειρά παραγόντων έχουν ωθήσει τον χρυσό να αυξηθεί κατά περίπου 14% από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η προοπτική νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έχουν στηρίξει το ράλι.

Υπήρξαν επίσης ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ιδίως της κινεζικής, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν ράβδους εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι αυτά ήταν «λίγο πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» και ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές swaps δίνουν 61% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, από 57% την Πέμπτη. Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι συνήθως θετικά για τον χρυσό, ο οποίος δεν αποφέρει τόκο στους κατόχους του.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, και ιδίως τα σχόλια του Πάουελ έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον χρυσό, με την αγορά να πείθεται όλο και περισσότερο ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο», δήλωσε επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός στα 3.000 δολ. και πετρέλαιο στα 100 δολ. μέχρι το 2025; Η Citi δεν το αποκλείει

Κινεζική ζήτηση

Η ζήτηση χρυσού στην Κίνα ήταν έντονη τα τελευταία τρίμηνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προσθέσει σημαντικές ποσότητες ράβδων χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία αυξήθηκαν σε καθέναν από τους τελευταίους 16 μήνες. Επιπλέον, η αγορά χρυσού έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των νεότερων Κινέζων.

JP Morgan: Η τιμή μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια

Στις θετικές προοπτικές του μετάλλου αναφέρονται μία σειρά κορυφαίων τραπεζών. Μεταξύ αυτών, η JPMorgan δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι η πρώτη επιλογή της στις αγορές εμπορευμάτων και ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια ανά ουγκιά φέτος.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι βλέπει προοπτική για τα 2.300 δολάρια, τονίζοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, η άνοδος του χρυσού δεν έχει ακόμη βρει ανταπόκριση μεταξύ των επενδυτών που προτιμούν την έκθεση σε αυτό μέσω διαπραγματεύσιμων επενδυτικών κεφαλαίων (ETF).  Οι παγκόσμιες τοποθετήσεις σε ETF που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού συρρικνώθηκαν κατά περισσότερους από 100 τόνους το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019 στα μέσα Μαρτίου, πριν από μια μικρή άνοδο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ