Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές στην Ευρώπη μετά την υποτονική αντίδραση του Ιράν στην ισραηλινή επίθεση

Πτωτικά κινούνται τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την αρχική άνοδό τους καθώς το Ιράν φαίνεται να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο από την επίθεση του Ισραήλ και τον κίνδυνο άμεσης απάντησής του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Απρίλιο (TTF) υποχωρούσαν στις 13:30 κατά 2,5% στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μετά το άνοιγμα της αγοράς είχαν σκαρφαλώσει 4,7% στα 33,7 ευρώ. Πάντως, οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Συμβολική επίθεση»

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι (η επίθεση του Ισραήλ με την οποία απάντησε σε αντίστοιχη επίθεση της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο) πρόκειται για μια «συμβολική επίθεση» που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Ισραέλ Ζιβ σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις - από τις επιθέσεις της Ρωσίας σε χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας έως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές - θέτουν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της προσοχής καθώς η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από εισαγωγές, ακόμη και με τα αποθέματά της σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ για την εποχή.

Απίθανο το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ

«Μεγάλες διακοπές στη διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κίνδυνο που θα μπορούσε να αναστατώσει τον εφοδιασμό, απειλώντας τη συγκέντρωση ισχυρών αποθεμάτων από την ΕΕ», δήλωσε αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Energy Aspects ανέφερε ότι μια κίνηση του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ είναι πολύ απίθανη, προσθέτοντας ότι μια διακοπή για ένα μήνα στις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά κατά 6 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα μήνα των εισαγωγών LNG της Δυτικής Ευρώπης.

«Οποιαδήποτε διακοπή θα έπληττε περισσότερο την Ασία, καθώς οι περισσότερες εξαγωγές του Κατάρ κατευθύνονται σε αγορές ανατολικά του Σουέζ», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές LNG από την Ευρώπη κυμαίνονται ήδη κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από την Ασία για το καύσιμο. Η Energy Aspects μείωσε την πρόβλεψή της για τις εισαγωγές LNG για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ