Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Ανησυχίες των traders για τις τιμές τον επόμενο χειμώνα

Για τον επόμενο χειμώνα άρχισαν να ανησυχούν οι traders του φυσικού αερίου μετά μία μακρά περίοδο νηνεμίας στο μέτωπο των τιμών, η οποία ουσιαστικά διαρκεί πάνω από ένα χρόνο.

Το ράλι του 2022, το οποίο κορυφώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με τις τιμές στην Ευρώπη (TTF) να εκτινάσσονται έως τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα, μοιάζει με μακρινό παρελθόν καθώς σήμερα τα συμβόλαια για παράδοση τον Μάιο κυμαίνονται περί τα 28 ευρώ.

Ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου που συμμετέχουν σε συνέδριο στο Άμστερνταμ αυτή την εβδομάδα βλέπουν τους κινδύνους να αυξάνονται και τις τιμές για τα συμβόλαια για τον επόμενο χειμώνα να αυξάνονται στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι παράγοντες ανησυχίας

Αν και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη και η φετινή περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη έκλεισε με τα υψηλότερα αποθέματα που έχουν καταγραφεί ποτέ, εκφράζουν ανησυχίες.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις ροές ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, οι οποίες είναι οι μόνες που συνεχίστηκαν μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream το καλοκαίρι του 2022. Επίσης, φοβούνται ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ψυχρότερος, κάτι που που θα ωθήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, μετά από δύο συνεχόμενους ήπιους χειμώνες.

«Βγήκαμε από την κρίση; Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε», δήλωσε η Cara MacDonald, επικεφαλής του τμήματος προμηθειών LNG & καθαρών καυσίμων της RWE . «Αν έχουμε έναν κρύο χειμώνα του χρόνου, η ευελιξία από την πλευρά της ζήτησης θα μειωθεί», πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις ροές ρωσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες πηγές, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Κάποιες χώρες, όμως, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία, εξακολουθούν να προμηθεύονται το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων τους μέσω αυτής της παραδοσιακής διαδρομής από τη Ρωσία.

Τελειώνουν οι ρωσικές ροές μέσω Ουκρανίας

Αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Μιλώντας στο συνέδριο, στέλεχος του Gas TSO της Ουκρανίας απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία που θα επέτρεπε τη διέλευση ρωσικού αερίου όταν η τρέχουσα συμφωνία λήξει στο τέλος του έτους. Αν και οι Traders δεν φαίνεται να αποκλείουν εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες ρωσικές ροές, οι δηλώσεις των Ουκρανών θέτουν ένα μεγάλο ερωτηματικό, δήλωσε στέλεχος της Axpo Holding.  Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθεί και πάλι η μεταβλητότητα, μετά το 2022 και το ράλι των τιμών τότε.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας για το LNG είναι επίσης ένας παράγοντας, δήλωσε ο επικεφαλής του LNG trading της TotalEnergies.  Οι εισαγωγές LNG από την Κίνα το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις για αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές της Ταϊλάνδης και της Αιγύπτου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ