Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ στα 2.450 δολάρια λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο σήμερα, ενισχυμένη από τη μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος καθώς και τις  αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή έκανε άλμα έως και 1,4% στα 2.450,07 δολάρια ανά ουγκιά στην Ασία το πρωί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.

Οι traders έχουν ενισχύσει τα στοιχήματά τους στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό, ο οποίος δεν αποφέρει τόκους στους επενδυτές.

Η υποχώρηση του δολαρίου και ο θάνατος του Ραϊσί

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έκαναν ράλι μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αυτό προσέφερε στήριξη στο χρυσό, το οποίο τιμολογείται σε δολάρια.

Το χαρακτηριστικό του χρυσού ως ασφαλούς επενδυτικού καταφύγιου βρέθηκε στο επίκεντρο σήμερα, μετά τη συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η είδηση αυτήν προστέθηκε στην αίσθηση της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

«Το ράλι του χρυσού καθοδηγείται από τις ειδήσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με το τι συνέβη στο Ιράν», δήλωσε ο Nicholas Frappell, στέλεχος της ABC Refinery στο Σίδνεϊ.

Αύξησαν τα στοιχήματα τα hedge funds

Τα hedge funds που διαπραγματεύονται προθεσμιακά συμβόλαια αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα για τον χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

Η αύξηση των τιμών υποδηλώνει ότι ο χρυσός έχει ξεφύγει από ένα αρκετά στενό εύρος συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος, μετά από ένα καταιγιστικό ράλι που το είδε να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ καθ' όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Η ισχύς του χρυσού συνδέεται με τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, την ισχυρή ζήτηση από τις ασιατικές αγορές - ιδίως την Κίνα - και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ