Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Σε χαμηλό 3ετίας καθώς ο Τραμπ θέλει να ανακοινώσει πρόωρα διάδοχο του Πάουελ

Πηγή: AP

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα τριετίας καθώς οι ανησυχίες για τη μελλοντική ανεξαρτησία της Fed μειώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Ο δείκτης του Bloomberg για την ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων μειώθηκε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πιθανόν να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. 

Οι επενδυτές θεωρούν ότι έτσι είναι πιο πιθανή μία  μείωση των επιτοκίων νωρίτερα, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Πάουελ να μειώσει το βασικό επιτόκιο της Fed, τo οποίo θεωρεί ότι πρέπει να ήταν δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του 4% έως 4,25%. 

Ο δείκτης ισοτιμία δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε κατά 0,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, ενώ έχει κατρακυλήσει πάνω από 8% από την αρχή του έτους. 

Η αντίδραση των αγορών 

«Οι αγορές είναι πιθανό να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε πρόωρη κίνηση για τον διορισμό του διαδόχου του Πάουελ, ιδίως αν η απόφαση φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο επικεφαλής της InTouch Capital Markets. 

«Μία τέτοια κίνηση θα εγείρει ερωτήματα για πιθανή υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Fed και ενδεχομένως θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία της», πρόσθεσε. «Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες για τα επιτόκια και να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της θέσης του δολαρίου».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Τετάρτη τον Πάουελ «φριχτό», επειδή δεν μείωσε δραστικά τα επιτόκια, ενώ ο πρόεδρος της Fed δήλωνε στη Γερουσία ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική, καθώς τα σχέδια του Τραμπ για τους δασμούς αποτελούν κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

Οι αγορές έχουν αυξήσει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο στο 25% από μόλις 12% πριν από μια εβδομάδα, και εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση 64 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, από περίπου 46 μονάδες βάσης που ανέμεναν την περασμένη Παρασκευή.

«Αν και αυτό αποτελεί το τελευταίο χτύπημα για το δολάριο από το Λευκό Οίκο, αναμένω ότι (το δολάριο) θα κερδίσει κάποια στήριξη στις επόμενες ημέρες από τις ροές εξισορρόπησης στο τέλος του μήνα και του τριμήνου», δήλωσε αναλυτής της IG.

Διαβάστε επίσης: Αποθεματικά κεντρικών τραπεζών: Ενισχύεται ο ρόλος του χρυσού - Μειώνεται η εμπιστοσύνη στο δολάριο

Σε υψηλό τετραετίας το ευρώ

Προς το παρόν, ωστόσο, το δολάριο βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1,1710 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η διάσπαση της αντίστασης στα 1,1692 δολάρια ήταν σύντομη και αργότερα η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1680 δολάρια.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1,3723 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ το δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,80255. 

Οι χαοτικές πολιτικές του Τραμπ για τους δασμούς επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Κατρακυλά το δολάριο – Ανησυχίες για δασμούς και δημοσιονομικό έλλειμμα

Καμπανάκι από JP Morgan

Η JPMorgan προειδοποίησε χθες ότι ο αντίκτυπος των δασμών θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και θα αυξήσει τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει 40% πιθανότητα ύφεσης.

«Ο κίνδυνος επιπλέον αρνητικών κλυδωνισμών είναι αυξημένος και αναμένουμε ότι οι δασμολογικοί συντελεστές των ΗΠΑ θα αυξηθούν», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan στην έκθεσή τους. «Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι ότι το βασικό μας σενάριο ενσωματώνει το τέλος μιας περιόδου που οι ΗΠΑ θεωρούνται μία εξαιρετική αγορά για τους επενδυτές».

Το τέλος της «εξαιρετικότητας» υπήρξε ένα σημαντικό θέμα στην πτώση του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την κυρίαρχη θέση του ως αποθεματικού νομίσματος και ως του βασικού ασφαλούς καταφυγίου μεταξύ των νομισμάτων.

Το ευρώ έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό, με τους επενδυτές να ελπίζουν επίσης ότι οι μαζικές νέες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα και υποδομές θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ