Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Morgan Stanley: Γιατί παραμένει «ταύρος» για το ευρώ - Ο κρίσιμος δείκτης για τα επιτόκια

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

Η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες από το υψηλό επίπεδο κοντά στα 1,10 δολάρια της 1ης Φεβρουαρίου, αλλά η Morgan Stanley επιμένει ότι η προοπτική του είναι ανοδική.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας βασίζουν την πρόβλεψή τους σε έναν δείκτη που λαμβάνεται συχνά υπόψη για τις τάσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Πρόκειται για το λεγόμενο near – term forward spread, δηλαδή τη διαφορά της απόδοσης των τρίμηνων ομολόγων σήμερα και της απόδοσης που οι επενδυτές θεωρούν ότι θα δίνουν οι αντίστοιχοι τίτλοι μετά από 18 μήνες. Στην περίπτωση της αμερικανικής αγοράς, οι προβλεπόμενες αποδόσεις για τρίμηνες τοποθετήσεις μετά από 18 μήνες είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη οι προβλεπόμενες αποδόσεις κινούνται κοντά στα σημερινά επίπεδα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια χωρίς να φοβάται ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο των κινήσεων αυτών στην οικονομία καθώς η αγορά τις έχει προεξοφλήσει. 

Αντίθετα, η αίσθηση των επενδυτών είναι ότι η Fed έχει προχωρήσει πάρα πολύ με τις αυξήσεις των επιτοκίων κάτι που εξηγείται βέβαια και από το γεγονός ότι είχε αρχίσει τέσσερις μήνες πριν από την ΕΚΤ τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. 

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον περασμένο Ιούλιο κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η Fed τα έχει αυξήσει 475 μ.β. από τον περασμένο Μάρτιo.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Υψηλό 4 εβδομάδων για το δολάριο - Νευρική η αγορά

Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η ισοτιμία του ευρώ έκλεισε λίγο κάτω από τα 1,07 δολάρια την Παρασκευή, ενώ οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν ότι μπορεί να υποχωρήσει και άλλο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος μειώθηκε οριακά μόνο στο 6,4% τον Ιανουάριο, ενίσχυσαν το αμερικανικό νόμισμα, με μεγάλες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η BofA να προβλέπουν τώρα άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων. 

Ωστόσο, η Morgan Stanley συνιστά θέσεις long για το ευρώ έναντι της στερλίνας τον Νοέμβριο και βλέπει την ισοτιμία του ευρώ στις 0,93 στερλίνες στο τέλος του έτους από περίπου 0,88 σήμερα. 

Με την αγορά να προβλέπει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων μελλοντικά, η Morgan Stanley βλέπει ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η προσδοκία για σημαντικές νέες αυξήσεις από την ΕΚΤ αντανακλάται και στη νέα εκτίμηση της αγοράς χρήματος που βλέπει πλέον το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της να φθάνει τον Σεπτέμβριο στο 3,75% από 2,5% σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: «Βλέπει» άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed το 2023

Προειδοποιήσεις από τη Σνάμπελ

Είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις πολλών στελεχών της ΕΚΤ ότι οι επενδυτές υποεκτιμούν τη δυσκολία μείωσης του πληθωρισμού. Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, η οποία είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας με σημαντική επιρροή στις αποφάσεις της, δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνης ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει.

Η Σνάμπελ σημείωσε ότι μπορεί ο γενικός δείκτης τιμών να επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο για τρίτο μήνα στο 8,5%, αλλά ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Επίσης, ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν πάνω από το 3,5% και να διατηρηθούν για σημαντικό διάστημα στα επίπεδα αυτά.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: «Παράθυρο» για επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων - Τριγμοί στις αγορές

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ