Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Πτώση της ισοτιμίας βλέπουν οι επενδυτές καθώς εξασθενεί η οικονομία

Νέα άνοδο σημειώνει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,39% / Πηγή: Pixabay
Νέα άνοδο σημειώνει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,39% / Πηγή: Pixabay

Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι δύσκολο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο – παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο έναντι 2% που είναι ο στόχος – η αγορά θεωρεί περίπου ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί.

Μετά από τα δυσμενή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, η απόφαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια αναμένεται να είναι αμφίρροπη.

Οι προβλέψεις αμερικανικών τραπεζών 

Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών για την ισοτιμία του ευρώ έχει «ψαλιδιστεί» για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, με την Bank of America και την JPMorgan να προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει προς τα 1,05 δολάρια, ένα επίπεδο που είχε σημειωθεί τελευταία φορά στη διάρκεια της τραπεζικής αναταραχής τον Μάρτιο.

Η BNP Paribas Asset Management θεωρεί ότι η ισοτιμία μπορεί να μειωθεί στα 1,02 δολάρια, κάνοντας βουτιά 10% σε σχέση με τα φετινά υψηλά επίπεδά της.

«Η οικονομία ξεκάθαρα αποδυναμώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει άκαμπτος. Αν η εξασθένιση που έχουμε δει έως τώρα δεν αρκέσει για να μειωθεί ο πληθωρισμός, η οικονομία θα πρέπει να αποδυναμωθεί περαιτέρω… Αυτή είναι η βασική ανησυχία για το ευρώ», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής συναλλάγματος της Bank of America.

Οι αγορές χρήματος θεωρούν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ολοκληρώσουν τον κύκλο σύσφιξης μετά μία τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο 4% αργότερα φέτος.

Η πίεση στην Ευρωζώνη εντείνεται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές από τη Γερμανία και άλλες χώρες της περιοχής.

Εντείνεται η απαισιοδοξία

Ακόμη και ο Dominic Bunning της HSBC Holdings, ο οποίος είναι πιο αισιόδοξος για το ευρώ, βλέποντας την ισοτιμία του στα 1,15 δολάρια στο τέλος του έτους, δήλωσε ότι γίνεται όλο και δυσκολότερο να παραμείνει αισιόδοξος καθώς η πτώση που δείχνουν τα στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες σηματοδοτούν «κυκλικό πρόβλημα».

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BNP Paribas, Peter Vassallo, ανέφερε ότι το ευρώ αναμένεται να διαπραγματεύεται κοντά στα 1,02 δολάρια, όχι πολύ υψηλότερα από το περσινό χαμηλό επίπεδο 20ετίας.

«Είμαι έκπληκτος που το sell off τις τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν πιο δραματικό… Όταν μιλάμε για ανθεκτικότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης και της παγκόσμιας οικονομίας, στην πραγματικότητα αυτή αφορά την αμερικανική οικονομία, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ