Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Απώλειες 5% από τα μέσα Ιουλίου έφεραν τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία

Νέα άνοδο σημειώνει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,39% / Πηγή: Pixabay
Νέα άνοδο σημειώνει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,39% / Πηγή: Pixabay

Απώλειες επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο αυξανόμενο χάσμα που προκαλείται από την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε σχέση με την πιο ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει πάνω από 5% από τα μέσα Ιουλίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται τώρα στα 1,07 δολάρια.

Η σταθερά πτωτική τάση του αντανακλά την ενίσχυση των αμφιβολιών για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία τη Ευρωζώνης κινείται προς την ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απρόσμενα, με τα στοιχεία αυτά να επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου για τους επενδυτές.

Οι αγορές παραγώγων για τα επιτόκια

Οι αγορές παραγώγων δίνουν μία πιθανότητα μόνο 35% για την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ στο 4% στις 14 Σεπτεμβρίου.

Είχε προηγηθεί μία σειρά από αδύναμα οικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες. Xθεσινά στοιχεία της Eurostat αναθεώρησαν προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο, από 0,3% στο 0,1%, ενώ οι έρευνες συγκυρίας έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση τον Αύγουστο.

«Δεν φαίνονται καλά (τα στοιχεία) για την οικονομία και αυτό μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Dirk Schumacher, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ που εργάζεται τώρα στη γαλλική τράπεζα Natixis, προβλέποντας ότι η κεντρική τράπεζα θα επιλέξει μία παύση στις αυξήσεις επιτοκίων αλλά με αυστηρή ρητορική που θα ξεκαθαρίζει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πολύ για τον πληθωρισμό και ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, αν οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι τα σημάδια ύφεσης που φαίνονται στην Ευρώπη θα κάνουν δυσκολότερη μία νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ακόμη και θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Αύγουστο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο.

Η υποχώρηση του ευρώ ενισχύει τον πληθωρισμό

Μία περαιτέρω εξασθένιση του ευρώ θα μπορούσε να περιπλέξει την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ καθώς θα αύξανε το κόστος των εισαγωγών, όπως της ενέργειας και των τροφίμων.

Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου μετά την παράταση της μειωμένης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έχει ενισχύσει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις. Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα