Νέα
  • ΓΔ: 1414.43 +1.54%
  • Τζίρος: 36,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Τα hedge funds παίρνουν τις μεγαλύτερες θέσεις εναντίον του από τον Ιανουάριο

Πηγή: Pixabay

Τις μεγαλύτερες θέσεις κατά του ευρώ από τον Ιανουάριο παίρνουν τα hedge funds εν όψει της κρίσιμης απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, με την πιθανότητα μίας παύσης στο σερί αυξήσεων των επιτοκίων να είναι στο τραπέζι.

Οι traders από τα κερδοσκοπικά funds είχαν καθαρές θέσεις short 6.421 συμβολαίων την περασμένη εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη είχαν καθαρή θέση long, σύμφωνα με στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Τις καθαρές θέσεις long έκλεισαν και οι μακροπρόθεσμοι διαχειριστές ενεργητικού.

Αυξάνονται τα στοιχήματα για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων 

Η αγορά παραμένει διχασμένη σχετικά με τις πιθανότητες μίας νέας, της δέκατης κατά σειρά, αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα στοιχήματα για μία παύση – που τώρα δίνουν μία πιθανότητα 60% - ενισχύονταν καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες για την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, αν και ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.  

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού

«Ο στασιμοπληθωρισμός στην Ευρώπη είναι πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της RBC BlueBay Asset Management, ο οποίος έχει ποντάρει υπέρ του δολαρίου και κατά του ευρώ. «Η ανάπτυξη απογοητεύει, αλλά η πρόοδος για τη μείωση του δομικού πληθωρισμού είναι μικρή», πρόσθεσε.

Το κλίμα για την Ευρωζώνη χάλασε το καλοκαίρι, με το ευρώ να υποχωρεί επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και να χάνει συνολικά πάνω από 4% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουλίου. Τα hedge funds έκλεισαν σχεδόν το 90% των καθαρών θέσεων long στο ευρώ τον Αύγουστο.

Χαμηλότερη ανάπτυξη βλέπει η Κομισιόν

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης ξεθωριάζουν γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκοψε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τώρα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,8% φέτος αντί 1,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Το ευρώ ανέκαμψε σήμερα ελαφρά έναντι του δολαρίου, το οποίο ήταν γενικά εξασθενημένο σήμερα, με την ισοτιμία του να ενισχύεται 0,2% σε λίγο πάνω από τα 1,07 δολάρια. Ωστόσο, η όποια ανάκαμψη μπορεί να είναι βραχύβια, σύμφωνα με τον Francesco Pesole, αναλυτή της ING Groep.

Αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, τα οποία θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, αυτό θα ωθούσε τη Fed να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, στηρίζοντας το δολάριο, ενώ η ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο διχασμένη καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ