Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Αντίδραση στο πτωτικό σερί και κλείσιμο στις 837 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Οι εξηγήσεις που έδωσαν Πάουελ (επικεφαλής FED) και Γέλεν (υπουργός οικονομίας) στην αμερικανική Γερουσία σε συνδυασμό με πληροφορίες για μεγάλο πρόγραμμα υποδομών που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, λειτούργησαν θετικά για τις χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ που ξεκίνησαν ανοδικά. Μεικτές τάσεις είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ έντονα διαφοροποιημένη και καθαρά ανοδική ήταν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από την έναρξη κιολας της συνεδρίασης.

Ανοδικά και με αυξημένη μεταβλητότητα 

Το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η αυξημένη μεταβλητότητα μέσα σε ένα πολύ μικρό εύρος διακύμανσης. Επίσης η στήριξη των 830 μονάδων Γενικό Δείκτη λειτούργησε για μία ακόμη συνεδρίαση. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 837,09 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,5 εκατ. ευρώ και δεν είχαμε τα μεγάλα πακέτα των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,71% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,91%, δείγμα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος των Τεχνολογικών μετοχών (2,84%), των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,54%) , οι πετρελαικές (1,28%) και οι Τηλεπικοινωνίες (1,13%). Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες Εμπορίου (-2,33%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,56%).

Οι ανοδικές τάσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Εκτός από το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές που κάθε μία έχει κάποιο λόγο (αποτελέσματα Alpha Bank, ΑΜΚ Τράπεζας Πειραιώς, πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής για ΕΤΕ), η μετοχή της Μυτιληναίος παραμένει σε ανοδικό κανάλι, έντονη μεταβλητότητα είχε η μετοχή του ΟΤΕ, θετικές και πάλι οι μετοχές των διυλιστηρίων (Motor Oil και ΕΛΠΕ) ενώ διόρθωσε για δεύτερη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ μετά το μεγάλο ράλι. Αδύναμη παραμένει η μετοχή του ΟΠΑΠ και έντονη μεταβλητότητα για την μετοχή της Aegean που βρίσκεται στο προσκήνιο και λόγω των εκτιμήσεων για το άνοιγμα του τουρισμού μετά το Πάσχα. Καλή η ανοδική κίνηση για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Επέστρεψαν ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όπως και η Ελλάκτωρ, ενώ η Jumbo έχει πραγματοποιήσει μικρή άνοδο μετά το placement της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε πτώση πάλι η μετοχή της Πειραιώς

Στο μεγαλύτερη διάστημα της συνεδρίασης, οι τραπεζικές μετοχές είχαν μεικτές τάσεις (με άνοδο ΕΤΕ, Αlpha Bank και Eurobank, πτωτική η Πειραιώς) και αυξημένη μεταβλητότητα σε όλους τους τίτλου πλην της Eurobank που είχε ήρεμη ανοδική κίνηση. Να θυμίσουμε ότι για την ΕΤΕ επίκειται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (πληροφορίες λένε ότι θα ανακοινωθεί μαζί με τα αποτελέσματα την Παρασκευή).

Το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μοιάζει εγκλωβισμένο βραχυπρόθεσμα πέριξ των 830 μονάδων που προς το παρόν αποτελούν μία ισχυρή στήριξη. Εάν σπάσουν και τα επίπεδα αυτά, η στήριξη μετατίθεται προς τις 800-805 μονάδες. Εάν κινηθεί ανοδικά υπάρχει η αντίσταση των 860 μονάδων. Προς το παρόν και με τα υγειονομικά δεδομένα να οξύνονται το γεγονός ότι λειτουργεί η στήριξη των 830 μονάδων αποτελεί μία θετική -κατ' αρχήν- ένδειξη.

Τα αποτελέσματα χρήσης 2020 των εισηγμένων, θα δείξουν και τις αντοχές τους στην κρίση του 2021. Το γεγονός ότι και το α' τρίμηνο 2021 υπάρχει ύφεση είτε πολύ αδύναμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις αδιόρατες εξελίξεις σε τουρισμό, λιανικό εμπόριο και εστίαση καθιστούν την περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για μακροπρόθεσμες χρηματιστηριακές προβλέψεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ