Νέα
  • ΓΔ: 904.75 +0.14%
  • Τζίρος: 39,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το comeback της ΑΛΟΥΜΥΛ και οι εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ξένες αγορές - Αμερικανικές αγορές

Πολύ ενθαρρυντική ήταν η εικόνα των ξένων αγορών και ειδικά των αμερικανικών δεικτών που επαναπροσεγγίζουν τα ιστορικά υψηλά τους. Oι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, το εισόδημα και τον πληθωρισμό με φόντο την επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων σε ανοδική τροχιά. Η νέα άνοδος των αποδόσεων έρχεται καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αντλώντας ώθηση από το πακέτο τόνωσης των 1,9 δισ. δολ. αλλά και από την ταχύτερη υλοποίηση των εμβολιασμών. Υποχώρηση κάτω από το 1,6% κατέγραψαν τα 10ετή ομόλογα.

Πετρέλαιο

Ασανσέρ μεταβλητότητας αλλά και άκρως προσοδοφόρα συμβόλαια είχε το πετρέλαιο κατά τη χθεσινή ημέρα. Αιτία το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Σουέζ με την προσάραξη του δεξαμενοπλοίου και τον αποκλεισμό της διώρυγας. Άνοδος άνω του 4% της τιμής του πετρελαίου (Brent και WTI).

Γενικός Δείκτης

Μια συνεδρίαση που είχε και μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για όλες τις κατηγορίες μετοχών και σασπένς και ειδήσεις στο τέλος της και μεγάλες συναλλαγές (χωρίς πακέτα). Ίσως η καλύτερη συνεδρίαση του 2021 ήταν η χθεσινή στο ΧΑ. Βοήθησαν βέβαια και οι ανοδικές κινήσεις στα ξένα χρηματιστήρια που δημιούργησαν και στήριξαν την τάση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει πλέον κοντά στις 860 μονάδες που είχε στις αρχές Μαρτίου και έτσι θα κλείσει το τεχνικό κενό της προηγούμενης ανόδου. Ο Γενικός Δείκτης έχει μια απόσταση ασφαλείας από το ξεκίνημα της χρονιάς (808,99 μονάδες) ενώ ο μήνας αποδείχθηκε ως τώρα ιδιαίτερα ικανοποιητικός σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (101,8 εκατ. ευρώ) με τα πακέτα βέβαια των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

ΕΤΕ

Η μετοχή της ημέρας με δύο ειδήσεις στο τέλος της συνεδρίασης. Η πρώτη είναι τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και η δεύτερη η πώληση (μετά από 5 χρόνια προσπαθειών) της Εθνικής Ασφαλιστικής. Της μεγαλύτερης θυγατρικής της που ιδρύθηκε το 1875 και μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. H μετοχή της ΕΤΕ κινήθηκε έντονα ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, αλλά μέσα στο τελευταίο ημίωρο εκτινάχθηκε και έκλεισε με άνοδο 5% στο υψηλό ημέρας.

Alpha Bank

Θετική αξιολόγηση λαμβάνει από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους η Alpha Bank, σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έτους 2020, τόσο για τις επιδόσεις της όσο για τις επόμενες κινήσεις που δρομολογεί με στόχο την περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ. Σε αναλύσεις τους, οι J.P. Morgan, Goldman Sachs, Wood, Axia Research, Mediobanca, NBG Securities και Pantelakis αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η Alpha Bank για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, αξιοποιώντας την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια και την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας-ορόσημο για το Project Galaxy. Εκτιμούν ότι αυτές οι συναλλαγές που θα πραγματοποιήσει θα συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη ΜΕΑ στην Ελλάδα σε επίπεδα <18% (μείωση κατά 30%) έως το τέλος του 2021 και <10% έως το τέλος του 2022.

Eurobank Research (Τμήμα μελετών)

Το εν εξελίξει 3ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 αναμένεται να ασκήσει αρνητική επίδραση στα στοιχεία της ιδιωτικής κατανάλωσης του 1ου τριμήνου 2021. Σύμφωνα με δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων κατέγραψε μείωση -5,6% τον Ιανουάριο 2021. Παρά ταύτα, η εν λόγω μείωση ήταν αρκετά ηπιότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου 2020. Στο πεδίο των προσδοκιών η εικόνα είναι μικτή, με τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή να επιδεινώνεται τον Φεβρουάριο 2021 στις -46,2 μονάδες από -43,2 τον Ιανουάριο 2021 και τον αντίστοιχο δείκτη λιανικού εμπορίου να βελτιώνεται στις -10,1 μονάδες τον Φεβρουάριο 2021 από -18,9 τον Ιανουάριο 2021.

Jumbo

Η τιμή της μετοχής έχει επιστρέψει πάλι στα επίπεδα που έγινε το placement. Δηλαδή κοντά στα 16 ευρώ. Και ρευστότητα απέκτησε ο βασικός μέτοχος και υπεραξίες: «Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Βέβαια το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα κάνει επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΑΔΜΗΕ

Εξελίξεις φαίνεται ότι τρέχουν στον ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή έχει κάνει ένα μικρό ράλι από τα επίπεδα του 2,45 μέχρι τα 2,80 ευρώ και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Εξελίσσεται το business plan της περιόδου 2021-2024.

Τράπεζα Πειραιώς

«Πλην Λακεδαιμονίων» για τις τραπεζικές μετοχές η υποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς παρά τις εξηγήσεις που έδωσε πρόσφατα δεν κατάφερε να πείσει κάποιους επενδυτές που προχωρούν σε πωλήσεις , προφανώς για να επιστρέψουν αγοραστές είτε ως νέοι μέτοχοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε ως αγοραστές στην υποκείμενη αγορά.

ΑΛΟΥΜΥΛ

Ξανάρχισε η δυναμική άνοδος της μετοχής της ΑΛΟΥΜΥΛ μετά από μία παύση των τελευταίων μηνών. Ενσωματώνει και κέρδη της προηγούμενης περιόδου και προσδοκίες για το μέλλον.

ΟΠΑΠ

Ξεκόλλησε στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του ΟΠΑΠ και απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί να επιστρέψει πάνω από τα 12 ευρώ στο επόμενο διάστημα (Απρίλιος).

Αegean

Η αεροπορική εταιρεία εξαρτάται άμεσα από το άνοιγμα του τουρισμού. Όσο οι επενδυτές βλέπουν ότι αυτό καθυστερεί τόσο περισσότερο πιέζεται η μετοχή. Υπάρχει και το option προς το κράτος για τα 120 εκατ. ευρώ που δάνεισε…

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ