Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα ανθεκτικά ΕΛΠΕ και η εκτίναξη του Τιτάνα

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenws

Νέα άνοδος στον Dow Jones (περίπου 1 ώρα πριν το κλείσιμο) αλλά μικρές απώλειες στον S&P 500 και στον Nasdaq. Οι αιτίες για την πτώση δεν οφείλονται τόσο στο block trade  Archegos όσο σε φυσιολογικές αποκομίσεις κερδών. Ο Dow Jones ευνοείται από την άνοδο των ενεργειακών μετοχών και κινείται πάνω από τις 33.100 μονάδες, ενώ ο S&P 500 παραμένει στις παρυφές των 4.000 μονάδων (συσσωρεύει γύρω στις 3.960 μονάδες).  Η Credit Suisse μάλιστα βλέπει άνοδο του S&P προς τις 4070 μονάδες και σε ένα ιδανικό σενάριο προς τις 4.200 μονάδες.

Citi Global Allocation

Εβγαλε χθες και η Citigroup το βασικό επενδυτικό της πλάνο προς τους επενδυτές της. Βασικό στοιχείο είναι ότι στηρίζει τις επενδύσεις ρίσκου όπως είναι οι μετοχές, παραμένοντας overweight σ' αυτές καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει. Οι προτιμήσεις της είναι προς τις αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές.  Επίσης υποστηρίζει τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yields) καθώς αποτελούν ένα hedging (κάλυψη κινδύνου) έναντι της αύξησης του πληθωρισμού.

Ευρωπαϊκές Αγορές

Μπορεί το lockdown στη Γερμανία να «σκληραίνει» αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η γερμανική οικονομία και οι γερμανικές επιχειρήσεις κινούνται ικανοποιητικά. Γι' αυτό και ο DAX οδεύει προς τις 15.000 μονάδες (έκλεισε στις 14.817 μονάδες χθες το απόγευμα). Επίσης να αναφέρουμε ότι για δεύτερη φορά μέσα στο 2021 ο γαλλικός CAC ξεπέρασε τις 6.000 μονάδες. Σε ιστορικά υψηλά κινείται ο ιταλικός  MIB  πάνω από τις 24.400 μονάδες. Γενικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές προεξοφλούν άνοιγμα των οικονομιών ενόψει καλοκαιριού.

Γενικός Δείκτης

Eσπασε με ευκολία το φράγμα των 860 μονάδων ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από την αρχή υπήρξαν αυξημένες εντολές αγοράς στο σύνολο των blue chips με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί και ο Γενικός Δείκτης προς τις 869 μονάδες (υψηλό ημέρας) αλλά σταδιακά ορισμένα blue chips πέρασαν σε αρνητικές μεταβολές (ΕΤΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η άνοδος. Θα υπάρξουν και άλλες συνεδριάσεις για την υπέρβαση των 870 μονάδων. Ο επόμενος σταθμός (αντίσταση) είναι οι 890 - 900 μονάδες.

Τραπεζικός κλάδος

Πάλι διαφοροποιήθηκαν οι μετοχές στον τραπεζικό κλάδο και αυτό το θεωρούμε «επενδυτική υγεία». Alpha Bank και Eurobank κινήθηκαν ανοδικά, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς πτωτικά. Παρεμπιπτόντως οι δύο τελευταίες (ΕΤΕ και Πειραιώς) βρίσκονται στο επίκεντρο κριτικής. Η ΕΤΕ για την Εθνική Ασφαλιστική και η Πειραιώς γιατί έχει ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με «αδιευκρίνιστους» όρους.

Τράπεζα Πειραιώς

Οταν μία μετοχή υποχωρεί περίπου 70% μέσα σε 10 συνεδριάσεις ή κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη διαδικασία ή η Τράπεζα δεν έχει εξηγήσει τι θέλει να κάνει. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πει ότι  οφείλει να ξεκαθαρίσει τους όρους πριν την Γενική Συνέλευση.

ΕΛΠΕ

Η μετοχή της ημέρας. Με τα πρόσφατα αποτελέσματα χρήσης και παρά τη μεγάλη μείωση κερδών, έδειξε αντοχή στην κρίση και προχώρησε μάλιστα σε διανομή μερίσματος ύψους 10 σεντς ανά μετοχή, ως σήμα σταθερότητας. Η διοίκηση αναφέρει ότι το 2021 και το 2022, θα είναι καλύτερες χρονιές και θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ακόμη μεγαλύτερες διανομές. Καταγράφει υπεραξίες και από την πρόσφατη ανατίμηση του πετρελαίου.

Mυτιληναίος

Και εκεί που όλα ήταν «καλά και ανθηρά», η μετοχή προσέγγιζε τα 14 ευρώ ξαφνικά ήρθαν έντονες ρευστοποιήσεις που την προσγείωσαν στα 13,6 ευρώ. Να υποπτευθούμε ότι ήταν κάποιος ξένος σε programm trading με πώληση στα 14 ευρώ;  Ήταν οι εγχώριοι θεσμικοί; Πάντως ιδιώτες μάλλον δεν ήταν γιατί ήταν αρκετά βίαια η ενδοσυνεδριακή μεταστροφή τάσης.    

Titan International

Σας το είχαμε γράψει ότι τα αποτελέσματα του Τιτάνα ήταν καλά και ότι υπάρχουν πολλοί αγοραστές από ξένα desks. Σήμερα η μετοχή εκτινάχθηκε πάνω από τα 15 ευρώ και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

ΕΥΔΑΠ

Μία μετοχή που είχε πολύ πίσω το τελευταίο διάστημα και δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο τα υπόλοιπα blue chips ή τους leaders της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σήμερα έφτασε στα 7,56 ευρώ και με πάνω από 380 χιλιάδες συναλλαγές.

EXAE

Mετά από πολύ καιρό αντέδρασε ανοδικά η μετοχή και με αυξημένους όγκους συναλλαγών σε σχέση μ' αυτούς του τελευταίου διαστήματος. Αιτία η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020.  Μείωση μεγεθών αλλά τουλάχιστον δεν είχε ζημιές.

Tα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και  αποσβέσεων (EBITDA) του 2020 διαμορφώθηκαν σε 8,34 εκατ. Ευρώ , μειωμένα κατά 37% σε σχέση με τα 13,24 εκατ. ευρώ  του 2019. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το 2020  διαμορφώθηκαν στα 4,13 εκατ. Ευρώ  έναντι 9,15 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 54,9%. Για το 2020, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 3,87 εκατ. ευρώ έναντι  6,08 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 36,4%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Κανείς δεν βαριέται με τον όμιλο Ελλάκτωρ και τις εξελίξεις του. Χθες η Greenhill έστειλε μήνυμα στους μετόχους.  Eπισημαίνει ότι κεντρικός άξονας ενός νέου προγράμματος ανασυγκρότησης πρέπει να είναι η αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα. “Δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας δημιούργησε τις υπόλοιπες δράσεις όπως οι παραχωρήσεις, τα έργα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, τα ακίνητα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αυτοδύναμα, ενδεχομένως ούτε καν να επιβιώσουν χωρίς την συνεχή τροφοδότησή τους προκειμένου να μην καταλήξουν επιμέρους στοιχεία του ενεργητικού ενός μεγάλου ομίλου”.  Nα περιμένουμε απάντηση απ' την άλλη πλευρά;

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ