Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η άνοδος της ΕΥΔΑΠ και η συσσώρευση του ΟΠΑΠ

Εκτινάχθηκαν αποτιμήσεις και συναλλαγές στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Αδύναμοι ήταν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq και Russell) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά η πτώση δεν ήταν ανησυχητική. Ουσιαστικά είναι μία συσσώρευση για την επόμενη ανοδική κίνηση. Ήδη ο Dow Jones είναι σε ιστορικά υψηλά και ο S&P 500 μία «ανάσα» πριν τις 4.000 μονάδες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά υψηλότεροι από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση του Bureau of Economic Analysis, στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ο ετησιοποιημένος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ ήταν θετικός, της τάξης του 4,3%, έναντι αύξησης κατά 33,4% το τρίτο τρίμηνο.

DAX

Σε νέα ιστορικά υψηλά πανω από την «στρατόσφαιρα» των 15.000 μονάδων έκλεισε ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης. Σύμφωνα με πληροφορίες χρηματιστών που παρακολουθούν τις γερμανικές μετοχές πολλά χρόνια, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Σε ετήσια βάση (μετά τη διόρθωση του περυσινού Μαρτίου) η άνοδος του  ξεπερνά το 70%.  Σημαντική ώθηση στον DAX έδωσαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών VW, BMW και Daimler. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης μεταφορικές και logistics.

Γενικός Δείκτης

Ανοδος επιταχυνόμενη προς το τέλος της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη στη συνεδρίαση της Τρίτης. Από εκεί που ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν πέριξ των 863 μονάδων εκτοξεύθηκε μέσα σε μισή ώρα προς το υψηλό ημέρας στις 873,62 μονάδες όπου και έκλεισε. Κάποια funds έκλεισαν short θέσεις. Η αξία συναλλαγών στα 86,7 εκατ. ευρώ παρά το πακέτο του 1,2% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που άλλαξε χέρια. Πλέον είναι θέμα χρόνου η προσέγγιση των 890-900 μονάδων. Αν δεν γίνει άμεσα, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Covid 19 - Μέτρα για την οικονομία

Προβληματισμένοι ήταν χθες το απόγευμα τα στελέχη της χρηματιστηριακής αλλά και της τραπεζικής αγοράς από τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν. Το ρεκόρ των 4.350 κρουσμάτων καθιστά αβέβαιο το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας. Ομως όλοι βλέπουν και την επαγγελματική κόπωση στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την δημοσιονομική υστέρηση. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μεν βάλσαμο στην πληγή της οικονομίας, αλλά δεν είναι θεραπεία. Χρηματιστηριακά, κάποιοι φοβούνται ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης θα είναι διορθωτική... Θα δούμε εάν θα έχουν δίκιο για τους φόβους τους.

FTSE Mid Cap

Αν θέλουμε κάτι να κρατήσουμε από την χθεσινή συνεδρίαση είναι η άνοδος των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε κατά 1,81%, δείγμα ότι διαχέεται το ενδιαφέρον και στην υγιή μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Ιντρακόμ, ΕΚΤΕΡ, Ικτίνος, Frigoglass, Ιντρακάτ, MIG είναι μερικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν είτε στην άνοδο είτε στις συναλλαγές

Tραπεζικές μετοχές

Ανοδικά μεν κινήθηκε ο κλαδικός (τραπεζικός) δείκτης αλλά δεν ήταν ομοιόμορφη η άνοδος για όσους παρακολουθούσαν την συνεδρίαση. Κατ' αρχήν η μετοχή της Πειραιώς κάλυψε με τη χθεσινή της άνοδο τις απώλειες της Δευτέρας. Γενικότερα, αγοράζεται κάτω από τα 0,4 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank η οποία ενώ κινούνταν ανοδικά πάνω από τα 0,76 ευρώ ξαφνικά έπεσε σε «κύμα» ρευστοποιήσεων με μεγάλες εντολές  και έκλεισε στα 0,74 ευρώ.  

ΟΠΑΠ

Οπως έχουμε ξαναγράψει, η μετοχή του ΟΠΑΠ δείχνει ότι αδυνατεί να κάνει την μεγάλη υπέρβαση. Μία, δύο ανοδικές συνεδριάσεις και μετά... κάτω. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα (κλειστά πρακτορεία) αλλά είναι ο leader της αγοράς. Εχει συσσωρεύσει μεταξύ 11-11,4 ευρώ εδώ και ένα μήνα περίπου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει δυναμισμό.

ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΜ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α  κατέστη μέτοχος της «ΕΤΕΜ Α.Ε., στο ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΕΤΕΜ Α.Ε.». Αυτό εξηγεί και την μεγάλη άνοδο της μετοχής προ μερικών εβδομάδων.

ΕΥΔΑΠ

Κάτι τρέχει με την ΕΥΔΑΠ και δεν είναι... νερό.  Η μετοχή ενώ ήταν για μεγάλο διάστημα στα επίπεδα των 6,8 ευρώ εκτοξεύθηκε προς τα 7,8 ευρώ σε διάστημα λιγότερο των 15 συνεδριάσεων. Αξίζει να δει κάποιος τα διαγράμματα και τους όγκους που κάνει το τελευταίο διάστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα (έως πολύ παλιά) αποτελούσε στόχο ξένων επενδυτών (στρατηγικών ή μη).

JUMBO

Έντονο trading στη μετοχή της Jumbo χθες. Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Τελικά η μετοχή έκλεισε και πάλι ανοδικά. Θυμίζουμε ότι το placement έγινε στα 14 ευρώ και η μετοχή τώρα βρίσκεται στα 15,6 ευρώ. Και μετρητά πήραν και υπεραξίες «έγραψαν». 

MLS

Στην κορύφωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο 2020, έριξε η διοίκηση της MLS την καθυστέρηση ενημέρωσης ομολογιούχων και λήψης μέτρων. Εντούτοις όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στα πλαίσια άμεσης ανάγκης συναντήσεων/συνελεύσεων των Ομολογιούχων της αλλά και προκειμένου να το παρουσιάσει σε άλλους ενδιαφερόμενους, η εταιρία επικαιροποίησε business plan που είχε εκπονηθεί με εταιρίες συμβούλων της Κύπρου (την Aspon Consulting Ltd και τη Vertu Projects Ltd) στο πλαίσιο της υποβολής στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, γνωστό ως Σχέδιο Juncker.  Το business plan, έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (επενδυτικό σχέδιο EIPP-20191510) και έχει δημοσιευτεί στην πύλη European Investment Project (EIPP)

Δημόσιες επενδύσεις - Γιάννης Στουρνάρας

Διαβάσαμε με προσοχή το άρθρο του κ. Γιάννη Στουρνάρα στην Handersplatt στο οποίο έκανε αναφορά του στις δημόσιες επενδύσεις, ως μοχλό ανάπτυξης σε μία βαλτωμένη οικονομία. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν  στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα  θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Τα αναπτυξιακά μέτρα θα συμβάλουν στην καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης σταθερά υψηλότερων από το πραγματικό επιτόκιο, ώστε η διαφορά ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου (“snowball effect”) να επηρεάζει ευνοϊκά  τη δυναμική του χρέους».

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ