Η παρότρυνση των χρηματιστών στους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές όταν πέφτει η αγορά (buy the dip) δεν γίνεται πλέον όπως στο παρελθόν καθώς ο Τραμπ κλονίζει με τους δασμούς την Wall Street.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος «κατάφερε» να ξεθωριάσει αυτό το σύνθημα που έδινε τον τόνο στη Wall Street στο μεγαλύτερο διάστημα των δύο τελευταίων 10ετιών.
Αντί γι' αυτό, οι συμβουλές που δίνονται στους επενδυτές είναι να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους και να μείνουν στην άκρη καθώς το χάος από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ ανατρέπει τις οικονομικές προοπτικές - και δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος, αν υπάρχει, αναδειχθεί νικητής στο χρηματιστήριο τη νέα εποχή.
«Η αγορά στα χαμηλά τώρα είναι σαν να αγοράζεις φθηνότερα εισιτήρια για μια παράσταση χωρίς να ξέρεις ποιος θα παίζει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Roundhill Investments. «Σε αντίθεση με την πρόσφατη πορεία, όταν η αγορά σε κάθε πτώση ήταν αξιόπιστη, η αυξημένη αβεβαιότητα των δασμών και της εμπορικής πολιτικής σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν είτε σε μεγάλα κέρδη είτε σε αποτυχία», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ κλόνισε την εμπιστοσύνη
Το κλίμα αυτό δείχνει πόσο πολύ ο Τραμπ έχει κλονίσει την επικρατούσα πίστη της Wall Street σε μία ανοδική αγορά (bull market), προχωρώντας στην ανατροπή της παγκοσμιοποίησης και στην περικοπή των κρατικών δαπανών που λειτουργούσαν ως στήριξη για την αμερικανική οικονομία.
Το κλίμα κλονίστηκε όχι μόνο από τις πολιτικές αλλά και από το στυλ του Τραμπ - με συνεχείς κύκλους δασμών που ενεργοποιούνται, απενεργοποιούνται και μετά ενεργοποιούνται ξανά. Αυτή η αστάθεια έχει καταρρακώσει την εμπιστοσύνη ότι η όποια ανάκαμψη μετοχών - όπως η χθεσινή - δεν θα αντιστραφεί γρήγορα.
«Η αβεβαιότητα είναι μάλλον εδώ για να μείνει για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην NFJ Investment Group.
Αυτή η αβεβαιότητα έχει γκρεμίσει μια από τις ισχυρότερες ανοδικές κινήσεις της Wall Street μετά τη φούσκα του Διαδικτύου της δεκαετίας του 1990, η οποία τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των εταιρικών κερδών και την προσδοκία ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Αμερικής θα ηγηθούν της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq 100 σε κέρδη 54% το 2023 και 25% πέρυσι.
Ακόμα και με τις αυξανόμενες αμφιβολίες για το αν οι αποτιμήσεις είχαν αυξηθεί υπερβολικά, το ράλι αυτό στήριξε το σύνθημα αγοράς μετοχών στην πτώση. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου πέρυσι, ο S&P 500 διένυσε 356 ημέρες χωρίς να καταγράψει πτώση 2%, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence.
Σε φάση διόρθωσης ο Nasdaq
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, ο S&P έχει καταγράψει μια απότομη υποχώρηση από το υψηλό ρεκόρ του και βρίσκεται στο κατώφλι μιας τεχνικής διόρθωσης, δηλαδή μιας πτώσης 10% ή περισσότερο από το τελευταίο υψηλό επίπεδο.
Παρά κάποιες αγορές σε μειωμένες τιμές -όπως έδειξε η αύξηση του δείκτη κατά 0,5% την Τετάρτη μετά από δύο πτωτικές ημέρες- ο S&P 500 δεν έχει σημειώσει δύο συνεχόμενες ημέρες κερδών από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.
Ήδη, η χθεσινή ανάκαμψη εξασθενεί, με τον S&P 500 και τον Nasdaq 100 να υποχωρούν σήμερα το πρωί, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς στο κρασί, τη σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ, διαλύοντας μια μικρή ανάκαμψη μετά από σταθερά οικονομικά στοιχεία.
Ο τεχνολογικά δείκτης Nasdaq 100 δεν έχει επίσης δει δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετά το ρεκόρ του, και ο δείκτης κινείται σε περιοχή διόρθωσης στις αρχές Μαρτίου.
«Ξεκινώντας τη φετινή χρονιά, οι μετοχές φαίνονταν υπερτιμημένες κατά περισσότερο από 10%», δήλωσε ο McKinney της NFJ Investment Group. Αλλά, πρόσθεσε, «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξαφνικά θα αγοράσουμε αμέσως».
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι παρατηρητές της αγοράς λένε πως δεν βλέπουν κάποια από τα σημάδια που γενικά υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό ράλι ανάκαμψης είναι στα σκαριά.
Με πληροφορίες από Bloomberg