Νέα
  • ΓΔ: 880.56 -2.05%
  • Τζίρος: 36,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με επιστροφή προς τις 870 μονάδες η έναρξη στο ΧΑ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Με ανοδική εκκίνηση ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου στο χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει ξανά τις 870 μονάδες, ευρισκόμενος εδώ και ένα μήνα σε ένα θετικό και άκρως αισιόδοξο χρηματιστηριακά κανάλι, παρά τις όποιες μικροδιορθώσεις. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,51% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει άνοδο 0,71% δείχνοντας ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, συνεχίζεται η άνοδος των τραπεζικών μετοχών (άνοδος με καλούς όγκους Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank και οριακή υποχώρηση της ΕΤΕ) που ουσιαστικά αποτελεί σινιάλο για μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση. Πολύ καλά ξεκίνησαν την συνεδρίαση, η μετοχή του ΟΠΑΠ που φαίνεται ότι ξαναμπαίνει στον ρυθμό της ανόδου, η Μυτιληναίος σταθερά πάνω από τα 14 ευρώ και με μικρότερη άνοδο η μετοχή του ΟΤΕ. Οι μετοχές πετρελαίου παραμένουν σε ανοδική κίνηση με την Motor Oil να συνεχίζει πάνω από τα 13,6 ευρώ και τα ΕΛΠΕ να προσεγγίζουν μετά από μήνες τα 6 ευρώ με πολύ καλή ανοδική κίνηση και αυξημένες συναλλαγές. Πολύ δυνατά ανοδικά έχει ξεκινήσει και η Autohellas που χθες είχε Γενική Συνέλευση και ανακοίνωσε και διανομή μερίσματος.  Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ κινείται πάνω από τα 10,4 ευρώ με αυξημένους όγκους συναλλαγών σε ένα παρατεταμένο ράλι από τον Μάρτιο.

Αν ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει πάλι πάνω από τις 874 μονάδες, ανοίγει και πάλι το κανάλι προς τις 890-900 μονάδες και ουσιαστικά δημιουργεί νέες τάσεις και συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του Νοεμβρίου 2020.  Δηλαδή είσοδο νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το κρίσιμο μήνα Απρίλιο, θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με το σταδιακό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας, η έναρξη εισροών κάποιων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και βέβαια η βελτίωση κάπως των δημοσιονομικών εσόδων τα οποία βρίσκονται σε περιπέτεια τους τελευταίους μήνες. Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία δεν επέτρεψε την τήρηση του δημοσιονομικού σχεδιασμού στο α' τρίμηνο αλλά τα επιδόματα βοήθησαν να παραμείνει όρθια και η υπάρχουσα οικονομική δραστηριότητα χωρίς να χαθεί η κοινωνική συνοχή.

Συνεχίζουν το ράλι οι ξένες αγορές

Η άνοδος στις ξένες αγορές (ειδικά Αμερική και Ε.Ε) συνεχίζεται την πρώτη ημέρα του Απριλίου με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να είναι ανοδικά. Ο DAX πάνω από τις 15.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC πάνω από τις 6.000 μονάδες παρά το νέο lockdown και ο ιταλικός MIB σε ρεκόρ πάνω από τις 24.500 μονάδες. Η ανοδική τάση βοηθά και το ελληνικό χρηματιστήριο

Ο πολύ καλός Μάρτιος και οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν

O Mάρτιος έφυγε και μας παρέδωσε μία σημαντική άνοδο 9,17% που ουσιαστικά βελτίωσε και την εικόνα του Γενικού Δείκτη από την αρχή της χρονιάς στο 6,4% περίπου κυρίως λόγω της αντίδρασης των blue chips αλλά και προς το τέλος Μαρτίου της αναθέρμανσης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Απρίλιος θα δείξει εάν μπορεί να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης  προς τις 890-900 μονάδες βασιζόμενος κυρίως στην νέα ανοδική αντίδραση των blue chips που έχουν μπροστά τους αρκετά σενάρια ανάπτυξης.

Οι τράπεζες παραμένουν οι καταλύτες των εξελίξεων και τον Μάρτιο έδειξαν ότι έχουν προοπτικές ανόδου σε υψηλότερα επίπεδα. Ο ΟΤΕ μετά από μία μικρή συσσώρευση έκλεισε τον Μάρτιο με θετική πορεία και σημαντική ανάκαμψη, όπως αντίδραση έβγαλε και ο ΟΠΑΠ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι μετοχές Motor Oil και ΕΛΠΕ ήταν οι κερδισμένες του Μαρτίου όπως και το δίδυμο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τις κατασκευές. Από εκεί και πέρα, τα θετικά αποτελέσματα έφεραν δυναμική σε Τιτάνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ