Ευρωπαϊκές αγορές: Έσπασαν τα κοντέρ χθες, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες
Και για να μην λέμε μόνο τα δικά μας, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έγιναν πύραυλοι χθες. Ειδικά ο DAX, που ήταν πολύ πιεσμένος, εκτινάχθηκε κατά 3% και ο CAC πάνω από 2%. Ειδικά ο γερμανικός DAX είχε διορθώσει περίπου 15% από τα υψηλά έτους και πλέον βρίσκεται μόλις 1% χαμηλότερα από εκεί. Κάλυψε όλες τις απώλειες της κρίσης των δασμών από τις αρχές Απριλίου.
Αμερικανικές αγορές: Η δήλωση Bessent έφερε χρηματιστηριακή εκτίναξη
Ο σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ (Bessent) δήλωσε ότι υπάρχουν προοπτικές για διαπραγματεύσεις με την κινεζική ηγεσία για τους δασμούς. Μάλιστα, λίγο αργότερα άλλες πηγές από το Οβάλ Γραφείο μίλησαν για συγκεκριμένες μειώσεις επί των δασμών. Οι αγορές –ακόμη και αν δεν το πιστεύουν– θεωρούν ότι άνοιξε ο δρόμος της διαπραγμάτευσης που θα λύσει προηγούμενα προβλήματα με την Κίνα. Όμως ας μην γελιόμαστε. Το χάσμα θα χρειαστεί καιρό για να κλείσει και οι Αμερικάνοι «άνθρωποι του Προέδρου» (κατά την ταινία) ξέρουν καλά να χειραγωγούν τις αγορές.
Bank of America: Μειώνονται οι καταθέσεις και τα φτωχά νοικοκυριά μειώνουν καταναλωτικές δαπάνες
Σύμφωνα με δεδομένα της Bank of America, τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα κατέγραψαν ισχυρότερη αύξηση τόσο στις δαπάνες όσο και στους μισθούς από τα τέλη του 2023. Αντιθέτως, τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση στην ετήσια αύξηση των δαπανών τα τελευταία δύο χρόνια, με τους μισθούς τον Μάρτιο του 2025 να αυξάνονται με ρυθμό περίπου στο ένα τρίτο του μακροπρόθεσμου μέσου όρου της περιόδου 2018–2024.
Παρά τις διακυμάνσεις, οι καταναλωτές εξακολουθούν να διατηρούν ενισχυμένα αποθέματα αποταμιεύσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από λογαριασμούς ελέγχου και ταμιευτηρίου της Bank of America, η διάμεση αξία καταθέσεων παρέμεινε –για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες– σημαντικά υψηλότερη από τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επίπεδα του 2019, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Παρότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί από το 2021, ο ρυθμός αυτής της μείωσης έχει επιβραδυνθεί, ακολουθώντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν τάσεις απομείωσης του χρέους από πιστωτικές κάρτες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που διατηρούν υπόλοιπο σε πιστωτική κάρτα έχει μειωθεί τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 για όλες τις εισοδηματικές ομάδες. Ωστόσο, παρατηρείται μια αυξανόμενη εξάρτηση από την πίστωση εκ μέρους των νοικοκυριών με χαμηλότερα εισοδήματα, προκειμένου να διατηρήσουν τα επίπεδα των καταναλωτικών τους δαπανών. Σε περίπτωση επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας, ενδέχεται να καταφύγουν περαιτέρω στη χρήση πίστωσης ή να περιορίσουν τις προαιρετικές δαπάνες.
Ελληνικές τράπεζες: Έντονα πέφτουν, έντονα ανεβαίνουν
Οι χρηματιστηριακές αγορές διαθέτουν συγκεκριμένους δείκτες (Alpha και Beta) οι οποίοι μετρούν τη μεταβλητότητα των μετοχών. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαθέτουν πολύ υψηλούς δείκτες μεταβλητότητας, γι’ αυτό βλέπουμε και τις έντονες πτώσεις αλλά και τις έντονες ανοδικές κινήσεις. Αυτά είναι δείγματα αναδυόμενων αγορών. Και γενικά τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τα αποφεύγουν.
Goldman Sachs: Ικανοποιητική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ελκυστικά χαρακτηριστικά. Η προσοχή εστιάζεται στις κινήσεις κεφαλαιακής απόδοσης και στη στρατηγική των διοικήσεων για επιστροφή μετρητών στους μετόχους, ωστόσο, επισημαίνει και πέντε βασικούς επενδυτικούς κινδύνους, όπως μακροοικονομικές αβεβαιότητες, αυξανόμενο ανταγωνισμό και ρυθμιστικές πιέσεις.
Η νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 6 ευρώ, από 5,70 ευρώ προηγουμένως, ενώ η σύσταση «αγορά» διατηρείται. Η Goldman Sachs πραγματοποίησε επίσης ανοδικές αναθεωρήσεις για τη Eurobank, κυρίως λόγω της αναπροσαρμογής των στοιχείων για τις επαναγορές ιδίων μετοχών. Τα προβλεπόμενα EPS για την περίοδο 2025-2029 αυξάνονται κατά μέσο όρο 5%, ενώ τα διανεμόμενα κέρδη αναμένεται να παραμείνουν στο 50%, με αναλογία 40% σε επαναγορές και 60% σε μερίσματα μετρητοίς.
Η Eurobank αναμένεται να προσφέρει μερισματική απόδοση 6,9% το 2025, η οποία θα ενισχυθεί στο 8,3% το 2027. Η νέα τιμή-στόχος της μετοχής διαμορφώνεται στα 2,90 ευρώ, από 2,80 ευρώ, προσφέροντας περιθώριο ανόδου 18,5%. Η σύσταση παραμένει ουδέτερη.
Εθνική και Alpha: Σταθερές εκτιμήσεις, διατηρείται η θετική στάση
Για την Εθνική Τράπεζα, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο τα 10,70 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 17,6% και η σύσταση παραμένει «αγορά». Η μερισματική απόδοση προβλέπεται στο 7,8% το 2025, 8,3% το 2026 και 10,5% το 2027. Σταθερό παραμένει το outlook και για την Alpha Bank με τη σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο στα 2,40 ευρώ.
Ελληνικά ομόλογα: Σε καλή πορεία για αποκλιμάκωση των αποδόσεων
Αν και σήμερα η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε κοντά στο 3,35%, μην εκπλαγείτε εάν μέχρι το τέλος Απριλίου βρεθεί στο 3,25–3,2%. Το μεγάλο πλεόνασμα (αν και με αρκετούς αστερίσκους) βοηθά σε επιλογές ελληνικών ομολόγων.
Αποτελέσματα Δημοπρασίας Εντόκων 26 Εβδομάδων: Κάτω από 2% η απόδοση πλέον
Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,90%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.013 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Alter Ego Media: Οι εξαγορές και επενδύσεις θα βελτιώσουν τα μεγέθη του ομίλου
Στα ανοδικά αποτελέσματα 2024 και στις προοπτικές του ομίλου της Alter Ego Media αναφέρθηκαν σε παρουσίασή τους σε αναλυτές ο κ. Γιάννης Βρέντζος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, καθώς και ο κ. Γιώργος Καραμανωλάκης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alter Ego Media στάθηκε στο προτεινόμενο προς τη Γ.Σ. μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, το οποίο διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση 2,4% με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, σημειώνοντας πως η εν λόγω διανομή αντιστοιχεί στο 52% των ενοποιημένων καθαρών κερδών της χρήσης.
Σχετικά με την πρόταση του Δ.Σ. για υιοθέτηση προαιρετικού προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος, που θα δώσει στους μετόχους δικαίωμα προαιρετικής επανεπένδυσης του μερίσματός τους σε μετοχές της Εταιρείας. Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας και το ανώτερο ποσό 30 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 13% περίπου της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.
Αντληθέντα κεφάλαια
Τα αντληθέντα κεφάλαια από την επιτυχή δημόσια εγγραφή της Alter Ego Media ύψους περίπου 50,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την Εταιρεία για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματός της, το οποίο περιλαμβάνει: (i) εξαγορές και συμμετοχές σε τρίτες εταιρείες και επενδύσεις στην Alter Ego Ventures Μονοπρόσωπη Α.Ε., (ii) επενδύσεις σε τεχνολογία και (iii) παραγωγή περιεχομένου και απόκτηση πνευματικών δικαιωμάτων οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Προσδοκίες για το 2025
Η Εταιρεία αναμένει 5–7% οργανική ανάπτυξη των εσόδων της, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό του κύκλου εργασιών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση, επιτυγχάνοντας βελτίωση του περιθωρίου EBITDA. Τέλος, τα αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω των εξαγορών από τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων.
Alter Ego Ventures
Σε σχέση με την επένδυση της Alter Ego Ventures στη Couch Heroes, ο κ. Βρέντζος ανέφερε ότι σκοπός του εταιρικού επενδυτικού σχήματος της Alter Ego Ventures είναι η επένδυση σε εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και σημαντικές συνέργειες με τις δραστηριότητες του Ομίλου. Η συγκεκριμένη επένδυση προσβλέπει στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα του eGaming και στη δημιουργία συνεργειών με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου, όπως δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την ελληνική gaming κοινότητα και η δημιουργία εξειδικευμένου περιεχομένου που απευθύνεται σε αυτήν.
Coca Cola HBC: Η Eurobank Equities αναβαθμίζει τις προοπτικές της μετοχής
Η CCH μπήκε στο 2025 με ισχυρή δυναμική, χάρη στην αποτελεσματική εκτέλεση στρατηγικής και στα ενθαρρυντικά σήματα από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας/Ουκρανίας.
Η διοίκηση προβλέπει αύξηση οργανικού EBIT (κερδών προ φόρων και τόκων) κατά 7–11% για το 2025, υποστηριζόμενη από οργανική αύξηση πωλήσεων κατά +6–8%, η οποία βασίζεται σε πειθαρχημένη τιμολογιακή πολιτική και στενό έλεγχο του κόστους. Περίπου το 60% των πρώτων υλών για το 2025 έχει ήδη καλυφθεί με σταθερές τιμές (hedging), ενώ το κόστος ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας και την ευελιξία του χαρτοφυλακίου της CCH, η Eurobank Equities αναπροσαρμόζει την πρόβλεψη για καθαρή κερδοφορία κατά 4,6%.
Επισημαίνει ότι παρά τους ευνοϊκούς ανέμους από την αδυναμία του δολαρίου και τη μείωση των τιμών πρώτων υλών, οι εμπορικές διαταραχές και η αστάθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίζουν εν μέρει την προβλεψιμότητα βραχυπρόθεσμα.
Η αγορά αντέδρασε ταχύτατα, ανατιμολογώντας τόσο τη βραχυπρόθεσμη δυναμική των κερδών (διψήφια αύξηση) όσο και την πιθανότητα εκεχειρίας Ρωσίας/Ουκρανίας (περίπου 21% των συνολικών EBIT της εταιρείας προέρχεται από τις δύο χώρες). Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 32% από την αρχή του έτους, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απόδοση 3% του δείκτη MSCI EU Beverages.
METLEN: Ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα α' τριμήνου
Ως ένα εξαιρετικά καθοριστικό δείκτη πορείας της Metlen αξιολογούν τις σημερινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2025 του ομίλου. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη εισηγμένη που ανακοινώνει α' τρίμηνο μόλις μερικές μέρες μετά τη λήξη του. Δεν το είχαμε δει από καμία άλλη.
Αυτό είθισται να συμβαίνει όμως στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία· στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα εισέλθει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος η μετοχή της METLEN.
ΕΧΑΕ: Δυστυχώς δικαιωθήκαμε σ’ αυτά που γράφαμε για την υποτονικότητα της μετοχής
Είχαμε γράψει προχθές ότι η μετοχή δεν αντέχει μεγάλα ανοδικά ράλι και ότι γενικά παραμένει υποτονική και σταθεροποιημένη στα τρέχοντα επίπεδα. Ήρθε η χθεσινή συνεδρίαση και μας δικαίωσε. Η μετοχή της ΕΧΑΕ ήταν από τις λίγες του FTSE Large Cap που υποχώρησαν.
Κάτι πρέπει να κάνουν με το «μαγαζί» αυτό. Δεν γίνεται να τρέχει η αγορά και η μετοχή που ουσιαστικά την εκπροσωπεί να βαλτώνει έτσι. Στο ποδόσφαιρο, όταν μία ομάδα έχει καλούς παίκτες αλλά δεν μπορεί να κινηθεί ψηλά, αλλάζουν τον προπονητή. Νομίζω έγινα σαφής.
ΔΑΑ: Έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα και υποχώρησε η μετοχή
Από 23/04/2025, οι μετοχές της εταιρείας «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.» είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,7862 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,74689 ανά μετοχή).
Περιμένουμε σήμερα να δούμε εάν θα βγουν αγοραστές. Όμως πιο σημαντικό είναι να δούμε ποιοί και πόσοι θα ασκήσουν το scrip dividend (επανεπένδυση μερίσματος). Μαθαίνουμε ότι οι ξένοι επενδυτές θα το κάνουν. Για να δούμε τους Έλληνες.
Τράπεζα της Ελλάδος: Χαμογελούν τα Ταμεία γιατί μοιράζει ξανά το υψηλό μέρισμα
Από 23/04/2025, οι μετοχές της εταιρείας «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,6720 ανά μετοχή. Η μετοχή της ΤτΕ είναι ιδιαίτερα αγαπητή (για τα μερίσματά της) ανάμεσα στις διαχειριστικές επιτροπές των Ταμείων. Κερδίζουν χωρίς να ρισκάρουν.
ΚΕΠΕ: Το δημογραφικό αποτελεί βόμβα στην αγορά εργασίας
Το δημογραφικό ζήτημα συνιστά την κυριότερη απειλή για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος μιλώντας στο ΕΡΤNews για τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας δήλωσε ότι «για να έχει μια χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειάζεται εργασία και κεφάλαιο. Αν μειώνεται το εργατικό δυναμικό, τότε υποχωρεί και η ανάπτυξη. Είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται άμεσα μέτρα».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό. Αυτό έχει δύο διαστάσεις: τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του. Είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός για τη μελλοντική ανάπτυξη».
Μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε δύο λόγους: «Αφενός μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, αφετέρου πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που βίωσε την οικονομική κρίση στην εφηβεία της. Πολλοί επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό – το γνωστό brain drain. Παρά την επιστροφή αρκετών, ο αρχικός αριθμός όσων μετανάστευσαν ήταν πολύ μεγάλος, και αυτό αποτυπώνεται τώρα στην αγορά εργασίας».
Η απασχόληση ξένων εργαζομένων στις αγροτικές εργασίες αποτελεί λύση
Η μελέτη του ΚΕΠΕ αναδεικνύει και την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως σε αγροτικές εποχιακές εργασίες. «Η αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για νομιμοποιημένη εργασία με καταβολή εισφορών».