Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ έφερε πτώση στις κεφαλαιαγορές

Το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών λόγω υποχώρησης ΑΕΠ έφερε υποχώρηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα και το ελληνικό χρηματιστήριο να κατρακυλήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.700 μονάδων. Η υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ επιβεβαιώνει ότι «ο μαθητευόμενος μάγος» Ντόναλντ Τραμπ έχει γράψει ήδη την πρώτη αποτυχία του σε διάστημα 100 ημερών και διαψεύδει τις ελπίδες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Την πρώτη ώρα των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,5%, ο S&P 500 κατά -1,76% και ο Nasdaq κατά -2,21%. Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν με μικρότερους ρυθμούς: ο γερμανικός DAX ήταν στο -0,5%, ο γαλλικός CAC στο -0,14%, ο ιταλικός MIB στο -1,45% και ο Eurostoxx 50 κατά -0,7%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: «Από τα ψηλά στα χαμηλά και απ' τα πολλά στα λίγα»

Από τις 1.723 μονάδες στις 1.690 μέσα σε λίγες ώρες - Στις 1698,17 μονάδες (-0,67%) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Γ.Δ.

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις κατά την τελευταία ημέρα του Απριλίου επιβεβαίωσαν την αυξημένη μεταβλητότητα στην οποία υπόκειται το ελληνικό χρηματιστήριο. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στις 1.725 μονάδες περίπου και μετά σταδιακά υποχωρούσε σε χαμηλότερα επίπεδα, παγιδεύοντας τους πρωινούς αγοραστές.

Οι αρνητικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με την πτώση του ΑΕΠ, επηρέασαν όλους τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πωλήσεις στα δεικτοβαρή blue chips (τράπεζες και μη τραπεζικές μετοχές). Έτσι, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο υποχώρησε, αλλά έχασε και τις 1.700 μονάδες, ολοκληρώνοντας τον μήνα με μικρή υποχώρηση και τεράστια μεταβλητότητα.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.698,19 μονάδες με υποχώρηση 0,67%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 190 εκατ. ευρώ, και ο συνδυασμός πτώσης με αύξηση τζίρου δεν ήταν καλός. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 35 ήταν ανοδικές και οι 83 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,92%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης —στη γνώριμη μεταβλητότητα του— υποχώρησε κατά 1,96%, με πιέσεις σε όλες τις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν η Coca-Cola, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η Aegean, ο ΟΛΠ και η Helleniq Energy. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η Prodea, το Ιατρικό, ο Sarantis, ο ΟΛΘ.

Ο Απρίλιος της υψηλής μεταβλητότητας

Ο Απρίλιος 2025 ξεκίνησε με την έναρξη του «εμπορικού πολέμου» και φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με την έναρξη μιας προ-υφεσιακής περιόδου. Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ακολουθήσει μια πιο συνετή πολιτική, ίσως θα είναι αργά για τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση ακόμη και στο Β' εξάμηνο.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη κατέγραψαν τεράστιες μεταβολές τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο, δείχνοντας ότι πλέον οι αγορές είναι για λίγους, γρήγορους και εξειδικευμένους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ